Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Κωνσταντίνο Σιαμπανόπουλο, Οικονομολόγο – Αντιπρόεδρο Συλλόγου Μικροεπενδυτών Φωτοβολταϊκών Δ. Μακεδονίας .

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην πρότασή του για τον συνδυασμό ΑΠΕ και τηλεθέρμανσης, λέγοντας πως θα πρέπει να βρεθούν λύσεις για φλέγοντα θέματα «καθώς ο χρόνος θα μας περάσει», σημειώνοντας πως θα πρέπει η περιοχή επιτακτικά να σχεδιάσει το μέλλον και το επόμενο βήμα της.

Η πρόταση έρχεται σε συνέχεια και των ανακοινώσεων Στάσση, εξηγώντας πως θα λειτουργεί η πρότασή – σχέδιό του: «Πολλά σπίτια που λειτουργούν τώρα με τηλεθέρμανση, αν κλείσουν οι μονάδες και δεν βρεθεί κάποια εναλλακτική λύση, δεν θα έχουν αυτή τη δυνατότητα. Τα σπίτια που σήμερα λειτουργούν με Τ/Θ σε Πτολεμαΐδα, Κοζάνη και Αμύνταιο είναι 43.000. Για να καλύψουν τις ανάγκες τους με πράσινη ενέργεια θα χρειαστούν ένα Φ/Β πάρκο 200 MW για να καλύψουν τις ανάγκες τους . Για να εντάξουν το κάθε σπιτικό και επιχείρηση θα πρέπει να βάλουν αντλία θερμότητας και για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει μια δαπάνη στα 250-280 εκ. Ευρώ».

Σημείωσε πως με αυτή την πρόταση θα υπάρχει δωρεάν θέρμανση για πάντα και δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα, λέγοντας πως οι κάτοικοι δεν θα ξανα-ασχοληθούν με τα κόστη θέρμανσης και ηλεκτροδότησης ποτέ: «Πρόκειται για ενεργειακό συμψηφισμό. Το Φ/Β θα παράγει έναν αριθμό κιλοβατώρων το έτος. Θα υπολογίζεται πόσο πάραξε και πόσες κατανάλωσαν οι ιδιοκτήτες του Φ/Β. ότι κατανάλωσα σε ενέργεια το πάραξα. Απλά δεν έγινε στη στέγη και στο σπίτι μου», εξήγησε, λέγοντας πως η τεχνολογία ήδη υπάρχει.

Η δυσκολία, παραδέχεται, είναι στο να θελήσουν να πάρουν μέρος στο Φ/Β και να συντονιστούν ώστε να γίνουν οι εγκαταστάσεις αντλιών θερμότητας στα σπίτια τους, ωστόσο έφερε το παράδειγμα ενεργειακών κοινοτήτων σε Κρήτη και Γιάννενα όπου ήδη αυτό λειτουργεί αλλά σε πολύ μικρότερη κλίμακα.

Στη Δ. Μακεδονία, τόνισε επίσης, υπάρχουν κεφάλαια από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και από το Ταμείων Ρύπων του Θερμοκηπίου, ενώ υπάρχουν κεφάλαια από την ΕΕ για Ενεργειακές Κοινότητες Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, μάλιστα για τις τελευταίες υπάρχουν κεφάλαια που κάθονται και θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν παρόμοιες δράσεις.

Επίσης, τόνισε πως ο Υπουργός Ν. Παπαθανάσης ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει ένα πρόγραμμα αντλιών θερμότητας για τη Δ. Μακεδονία, με τον κ. Σιαμπανόπουλο να λέει πως πρέπει άμεσα να δράσουμε ώστε να μην καλυφθεί πλήρως ο ενεργειακός χώρος στην περιοχή.

Η δυσκολία στο project είναι ο κορεσμός του Δικτύου, με τον ίδιο να θέτει τα προβλήματα του ΕΣΕΚ που δεν έβαλε ποτέ στον σχεδιασμό του τέτοιου  τύπου δράσεων, αλλά επίσης δεν υπολόγισε τις ανάγκες της Δ. Μακεδονίας.

Ο κ. Σιαμπανόπουλος προσέθεσε πως τα δίκτυα υψηλής και υπερυψηλή τάσης έχουν ελεύθερο χώρο, αλλά δεν υπάρχει χώρος στη μέση τάση, λέγοντας ακόμη πως θα μπορούσε να γίνει σχεδιασμός ώστε να γίνει ο χώρος αυτός μέσα στα λιγνιτωρυχεία, προσθέτοντας πως είναι θέμα πολιτικής βούλησης αλλά και θέμα της ΔΕΗ. Η έκταση που απαιτείται είναι της τάξης των 40.000 στρεμμάτων, ενώ θα απαιτούνταν και νομοθέτημα προτεραιοποίησής του. Είπε ακόμη ότι συνήθως τέτοιες εκτάσεις δίνονται με πολύ χαμηλό ενοίκιο, και κατέληξε λέγοντας πως πρέπει να βρεθούν λύσεις άμεσα, ενώ υπάρχουν και άλλες πιθανές λύσεις (γεωθερμία, ΣΗΘΥΑ, υδρογόνο κ.α.)

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X