Κόμματα… τραυματισμένα!

Οι περιφερειακές εκλογές, είτε μας αρέσει είτε όχι, έχουν πάντα πολιτικό χαρακτήρα.

Τα κόμματα, όλα χωρίς καμιά εξαίρεση, χρησιμοποιούσαν ανέκαθεν, χρησιμοποιούν και θα χρησιμοποιούν πάντα τα όποια αποτελέσματα τους για να κερδίσουν τις όποιες  εντυπώσεις μπορούν.

Φυσικά, τα πρόσωπα παίζουν ρόλο στη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων καθώς οι πολίτες ψηφίζουμε κάποιες φορές αυτόν που θεωρούμε ως τον πιο κατάλληλο, πολλές φορές ψηφίζουμε συγγενείς, φίλους, γείτονες ανεξάρτητα από το πόσο ικανοί είναι και ακόμα και αν ανήκουμε σε πολιτικό κόμμα που καμιά σχέση δεν έχει μ’ αυτό που στηρίζει τον υποψήφιο και το συνδυασμό του, ψηφίζουμε αυτούς προς τους οποίους έχουμε κάποια υποχρέωση ή εκείνους απ’ τους οποίους ελπίζουμε, βάσιμα ή όχι, πως θ’ αποκομίσουμε κάποιο προσωπικό όφελος.

Όλα τα παραπάνω ισχύουν, χωρίς να αλλάζει ριζικά αυτό που λέμε στην αρχή.

***

Κρίνοντας μ’ αυτή την οπτική το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής στις περιφερειακές εκλογές της Δυτικής Μακεδονίας, το συμπέρασμα που αβίαστα βγαίνει είναι πως τα κόμματα, σχεδόν όλα, βγήκαν τραυματισμένα απ’ αυτή την πρώτη μάχη.

Η πολιτική βέβαια δεν είναι απλή αριθμητική και οι αριθμοί που εμφανίζονται σε μια περίπτωση δεν είναι απαραίτητο να ισχύουν και σε μια άλλη, γιατί όπως λέμε και πιο πάνω παρεμβαίνουν και άλλοι παράγοντες που μπορεί να τους επηρεάσουν και μάλιστα πολύ, ειδικά την πρώτη Κυριακή των εκλογών όταν μπαίνουν ο σταυροί στους υποψήφιους Συμβούλους.

Γι’ αυτό δεν είναι καθόλου περίεργο, και έχει συμβεί πολλές φορές, ν’ αλλάζει η συμπεριφορά του εκλογικού σώματος την δεύτερη Κυριακή, αφού για πολλούς έχει λήξει η όποια υποχρέωση είχαν.

***

Ας δούμε όμως κάποιους αριθμούς για να δικαιολογήσουμε και αυτό που γράψαμε περί κομμάτων… τραυματισμένων.

Ξεκινάμε με τα ποσοστά που πήραν στη Δυτική Μακεδονία στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου τα κόμματα που στήριξαν επίσημα υποψηφίους στις περιφερειακές εκλογές.

Σε όλη την Περιφέρεια η Νέα Δημοκρατία είχε πάρει 38,04%, χαμηλότερο από το πανελλαδικό της που ήταν 40,56%, ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 18,18%, λίγο ψηλότερο από το πανελλαδικό του που ήταν 17,83%, το ΠΑΣΟΚ πήρε 14,48%, ψηλότερο απ’ όσο έλαβε σε όλη τη χώρα καθώς συγκέντρωσε 11,84%, ενώ το ΚΚΕ έλαβε εδώ 6,53% και σ’ όλη τη χώρα 7,69%.

Η Νέα Δημοκρατία στήριξε στην Περιφέρεια τον κ. Γιώργο Κασαπίδη που πήρε 35,61%, δύομιση μονάδες κάτω απ’ το κόμμα του, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έδωσαν το χρίσμα στην κ. Γεωργία Ζεμπιλιάδου που συγκέντρωσε 21,48% όταν τα δύο κόμματα στις εθνικές εκλογές είχαν αθροιστικά 32,66% ! Το ΚΚΕ κινήθηκε στα ίδια, περίπου, επίπεδα καθώς το ποσοστό 6,53% των εθνικών εκλογών έγινε 6,17% στις περιφερειακές.

***

Ας πάμε να δούμε τι έγινε και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες χωριστά.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης

Εθνικές εκλογές: Η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσε 36,69%, ο ΣΥΡΙΖΑ 17,48%, το ΠΑΣΟΚ 14,75% και το ΚΚΕ 7,26%.

Περιφερειακές εκλογές: Ο κ. Κασαπίδης πήρε 31,3%, η κ. Ζεμπιλιάδου 24,61% και ο κ. Νόντας Στολτίδης που είχε τη στήριξη του ΚΚΕ 6,75%.

Όλοι, δηλαδή, πήραν χαμηλότερα ποσοστά απ’ τα κόμματα που τους στήριξαν.

***

Στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών

Εθνικές εκλογές: Η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσε 39,82%, ο ΣΥΡΙΖΑ 17,98%, το ΠΑΣΟΚ 16,48% και το ΚΚΕ 8,12%.

Περιφερειακές εκλογές: Ο κ. Κασαπίδης πήρε 40,52%, η κ. Ζεμπιλιάδου 17,54% και ο κ. Στολτίδης 7,31%.

Ο μόνος που κατάφερε ν’ αυξήσει το ποσοστό του κόμματος του ήταν ο κ. Κασαπίδης.

***

Στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς

Εθνικές εκλογές: Η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσε 44,79%, ο ΣΥΡΙΖΑ 16,61%, το ΠΑΣΟΚ 11,52% και το ΚΚΕ 4,08%.

Περιφερειακές εκλογές: Ο κ. Κασαπίδης πήρε 34,30%, η κ. Ζεμπιλιάδου 17,22% και ο κ. Στολτίδης 3,18%.

Όλοι πήραν χαμηλότερα ποσοστά απ’ τα κόμματα που τους στήριξαν, με τον κ. Κασαπίδη να σημειώνει μεγάλες απώλειες της τάξης των δέκα μονάδων!

***

Στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας

Εθνικές εκλογές: Η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσε 34,42%, ο ΣΥΡΙΖΑ 21,81%, το ΠΑΣΟΚ 15,12% και το ΚΚΕ 5,65%.

Περιφερειακές εκλογές: Ο κ. Κασαπίδης πήρε 37,92%, η κ. Ζεμπιλιάδου 19,57% και ο κ. Στολτίδης 6,6%.

Εδώ, η μόνη χαμένη και μάλιστα πολύ είναι η κ. Ζεμπιλιάδου, μεγάλος κερδισμένος ο κ. Κασαπίδης που αύξησε το ποσοστό του κόμματος του, αλλά και ο κ. Στολτίδης που βελτίωσε την επίδοση του ΚΚΕ.

***

Είναι, λοιπόν, λογικό να υπάρχουν αποκλίσεις ανάμεσα στα ποσοστά των εθνικών εκλογών και σ’ αυτά των περιφερειακών.

Ωστόσο, ανάλογα με το πώς κυμάνθηκαν αυτά εξηγείται και γιατί κάποιοι συνδυασμοί πήγαν καλά και άλλοι όχι σε σχέση με τα κόμματα τους πάντα, χωρίς βέβαια να προδικάζουν κάποιο αποτέλεσμα για την δεύτερη Κυριακή, γιατί όπως λέμε και πιο πάνω, η πολιτική και ειδικά οι εκλογικές αναμετρήσεις δεν είναι απλή αριθμητική με προσθέσεις και αφαιρέσεις.

Η μόνη αριθμητική πράξη που παίζει κάποιο ρόλο ορισμένες φορές είναι η διαίρεση!

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X