Ξεκίνησε η συγκομιδή των μήλων στην ευρύτερη περιοχή της Εορδαίας στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Φέτος, όπως ανέφερε στον «Π» ο μηλοπαραγωγός και ταμίας του ΤΟΕΒ Μεσοβούνου κ. Κυριάκος Χαϊτίδης, η συγκομιδή θα είναι παρατεταμένη, ενώ είναι αρκετά πιο όψιμη.

Οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν σε όλο το μέγεθος της παραγωγής να αγγίξει τις ιδανικές μονάδες ζαχάρου κι έτσι για πρώτη φορά, μετά από πολύ καιρό, η συγκομιδή της καθυστέρησε να ξεκινήσει πάνω από μία εβδομάδα, ενώ θα διαρκέσει μέχρι και τις 10 – 11 Οκτωβρίου, αντί του τέλους Σεπτέμβρη που ήταν μέχρι πρότινος.

Σχολιάζοντας την φετινή παραγωγή ο κ. Χαϊτίδης επισήμανε ότι είναι σημαντικά μικρότερη από την περσινή λόγω των καιρικών συνθήκων που επικράτησαν κυρίως κατά τη διάρκεια της καρπόδεσης. Πέρυσι παρά το γεγονός της πολύ μεγάλης παραγωγής, οι τιμές ήταν πολύ χαμηλές, δημιουργώντας προβλήματα επιβίωσης για τους περισσότερους παραγωγούς. Φέτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις του κ. Χαϊτίδη, η τιμή των μήλων θα κυμανθεί μεταξύ 0,55 € και 0,60€ για την ποιότητα Α, καθώς η ζήτηση είναι μεγάλη. Η τιμή θεωρείται φυσιολογική, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί σημαντικά.

Σε ερώτηση για τους εργάτες γης κι αν καλύπτονται οι ανάγκες, ο κ. Χαϊτίδης ανέφερε ότι για πρώτη φορά έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση ντόπιων εργατών γης. Πλέον το μεγαλύτερο ποσοστό των αναγκών καλύπτεται από κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας και πόλεις όπως η Πτολεμαΐδα, η Κοζάνη και η Σιάτιστα και λιγότερο από εργάτες που έρχονται από τρίτες χώρες.

Αυτό θεωρείται πολύ θετικό, από τη στιγμή που οι ίδιοι εργάτες δουλεύουν κάθε χρόνο, μαθαίνουν καλά τη δουλεία και γνωρίζουν ότι θα έχουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σίγουρη εργασία κι απολαβές. Αυτό, σαφώς, εξυπηρετεί κατά πολύ τους παραγωγούς, αλλά και τους ίδιους τους εργάτες γης.

Να θυμίσουμε ότι σημαντική ήταν και η συμβολή των Υπεραστικών ΚΤΕΛ Πτολεμαΐδας στο θέμα της μετακίνησης, με την πραγματοποίηση έξτρα δρομολογίου το πρωί και νωρίς το απόγευμα προς Μεσόβουνο και Πύργος, με ειδική τιμή για τους εργάτες γης.

Μαρία Κοτζακόλιου

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X