Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε Κοζάνης διοργανώνει Εικαστικό Project με τη συμμετοχή των σχολικών μονάδων της Δ.Δ.Ε. Π.Ε Κοζάνης, σε συνεργασία με τον Δήμο Κοζάνης και την Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης.

Η Διευθύντρια κα Βασιλική Βόντσα απηύθυνε πρόσκληση συνεργασίας στους Συμβούλους Εκπαίδευσης Καλλιτεχνικών Μαθημάτων κλάδου ΠΕ08, Δρ. Γεώργιο Παλιάτσιο και Φιλολόγων κλάδου ΠΕ02, Δρ Αγνή Παπακώστα, προκειμένου να ενεργοποιήσουν τις σχολικές μονάδες της Δ.Δ.Ε. Π.Ε Κοζάνης τόσο στο πεδίο της φιλαναγνωσίας όσο και στο πεδίο της εικαστικής δημιουργίας.

Το Εικαστικό Project θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο δράσεων και εκδηλώσεων για τον εορτασμό του επετειακού έτους «100 χρόνια Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης, 3 αιώνες ιστορία». Ο στόχος είναι αφενός η ανάδειξη της μοναδικότητας της ιστορικής Βιβλιοθήκης, που αποτελεί κόσμημα για την πόλη της Κοζάνης με τους θησαυρούς, τα σημαντικά βιβλία και χειρόγραφα και αφετέρου, μέσω της εμπλοκής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, να γίνει η αρχή ενός άλλου είδους επαφής των μαθητών με τη Βιβλιοθήκη και τους σύγχρονους τοπικούς λογοτέχνες, προκειμένου να επιτευχθεί η συνομιλία των λογοτεχνικών κειμένων με τις άλλες Τέχνες και να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και αυθόρμητης καλλιτεχνικής έκφρασης.

Το Εικαστικό Project θα κινηθεί σε τρεις άξονες:

• Βιβλία στην ανακύκλωση: ανακυκλώσιμα βιβλία θα μεταμορφωθούν από τους μαθητές/τριες σε εικαστικά έργα τέχνης.
• Παλιά βιβλία-χειρόγραφα: θα αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για εικαστικές δημιουργίες. Για τον σκοπό αυτό θα προηγείται εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών/τριών στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης.
• Οπτικοποίηση γραπτών κειμένων: λογοτεχνικά κείμενα θα γίνουν αφόρμηση για τη δημιουργία εικαστικών έργων. Την ανθολόγηση των κειμένων επιμελείται η Σύμβουλος Εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ02, Δρ. Αγνή Παπακώστα.Το Project θα διαρκέσει από τις 25 Σεπτεμβρίου 2023 έως τις 5 Δεκεμβρίου 2023.

Τελικός σκοπός είναι η πραγματοποίηση μιας έκθεσης όλων των εικαστικών δημιουργημάτων των μαθητών/τριών στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης. Ο Δήμος Κοζάνης θα επιβραβεύσει όλες τις σχολικές μονάδες, που θα συμμετέχουν, με προσφορά καλλιτεχνικού υλικού.

Μετά το πέρας του Εικαστικού Project στην Κοζάνη, τη σκυτάλη θα πάρει η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Πτολεμαΐδας, όπου αρχικά θα πραγματοποιηθεί νέα έκθεση των καλλιτεχνικών δημιουργημάτων των μαθητών/τριών, τα οποία θα αποτελέσουν αφόρμηση για τη δημιουργία γραπτών κειμένων. Για τον λόγο αυτόν θα πραγματοποιηθούν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πτολεμαΐδας εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής, προκειμένου οι καλλιτεχνικές δημιουργίες των μαθητών να μετουσιωθούν σε πρωτότυπα γραπτά κείμενα, και να ολοκληρωθεί έτσι ο κύκλος: Γραπτός Λόγος- Εικόνα- Γραπτός Λόγος.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X