Ένας Δυτικομακεδόνας αγρότης, από το Μαυροχώρι Καστοριάς, διεκδίκησε και πήρε το βραβείο του «Καλύτερου παραγωγού βιολογικών προϊόντων» στην Ευρώπη για το 2023.

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο καλύτερου άνδρα Bιοκαλλιεργητή απονέμεται στον Θωμά Μόσχο από την Ελλάδα, ο οποίος μαζί με τον αδερφό του διαθέτει την καθετοποιημένη βιολογική κτηνοτροφική και τυροκομική μονάδα “Φάρμα Μόσχου” στην Καστοριά! Εφαρμόζει καινοτόμους μεθόδους για κυκλικότητα και βελτίωση του εδάφους, οι οποίες οδηγούν σε υψηλότερη περιεκτικότητα του εδάφους σε οργανική ύλη και σε υψηλότερες αποδόσεις.

Ο Θωμάς Μόσχος κατέθεσε τη συμμετοχή του στα «EU Organic Awards για το 2023», όπου ανάμεσα σε 100 συμμετοχές από διάφορες περιοχές της Ευρώπης, ξεχώρισε η δική του μαζί με αυτές δύο παραγωγών από την Ισπανία και την Ιταλία, καθιστώντας τον έναν από τους τρεις φιναλίστ για το βραβείο.

Τα βραβεία αυτά ξεκίνησαν να απονέμονται το 2022, σε μία προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναγνωριστεί η αξία των βιολογικών προϊόντων και της βιολογικής γεωργίας.

Οι συμμετοχές στον διαγωνισμό αξιολογούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Copa – Cocega (είναι η Ένωση δύο μεγάλων ευρωπαϊκών γεωργικών οργανώσεων), το Ευρωκοινοβούλιο και τον IFOAM (παγκόσμιος οργανισμός που υποστηρίζει τα βιολογικά προϊόντα).

Η Επιτροπή παρουσίασε τους 8 νικητές και νικήτριες των φετινών Βιολογικών Βραβείων , τα οποία δίνονται για δεύτερη συνεχή χρονιά επ’ ευκαιρία της Ημέρας Βιολογικής Παραγωγής της ΕΕ και είναι:

Καλύτερη βιοκαλλιεργήτρια: Clara Benito Pacheco, Ισπανία.
Καλύτερη βιολογική περιφέρεια: Μπούργκενλαντ, Αυστρία
Καλύτερη βιολογική πόλη: Βιέννη, Αυστρία
Καλύτερη βιολογική περιοχή: Idanha-a-Nova, Πορτογαλία
Καλύτερη μικρομεσαία επιχείρηση μεταποίησης βιολογικών τροφίμων: Merry Mill, Ιρλανδία
Καλύτερος λιανέμπορος βιολογικών: Gut Wulksfelde, Γερμανία
Καλύτερο βιολογικό εστιατόριο / υπηρεσίες εστίασης: Luftburg – Kolarik im Prater, Αυστρία.

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X