Η εκπομπή Ραδιοεφημερίδα με την Αναστασία Κοτζακόλιου φιλοξένησε τον καλύτερο βιοκαλλιεργητή στην Ευρώπη για το 2023, τον Καστοριανό Θωμά Μόσχο.

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο καλύτερου άνδρα Bιοκαλλιεργητή απονεμήθηκε στον Θωμά Μόσχο από την Ελλάδα, ο οποίος μαζί με τον αδερφό του διαθέτει την καθετοποιημένη βιολογική κτηνοτροφική και τυροκομική μονάδα “Φάρμα Μόσχου” στην Καστοριά. Εφαρμόζει καινοτόμους μεθόδους κυκλικής οικονομίας και βελτίωσης του εδάφους, οι οποίες οδηγούν σε υψηλότερη περιεκτικότητα σε οργανική ύλη και σε υψηλότερες αποδόσεις.

Ο κ. Μόσχος αναφέρθηκε στην δυσκολία και στον χρόνο που απαιτήθηκε για να μπορέσει η επιχείρησή του να παράγει βιολογικά προϊόντα, καθώς για να αγγίξουν τα κτήματα τις απαραίτητες αποδόσεις χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 10 χρόνια.

Οι λόγοι που απέσπασε το βραβείο, όπως δήλωσε, είναι για τα πρότυπα που τηρούνται και την κυκλική οικονομία, για την τήρηση εισροών  – εκροών σε συγκεκριμένα πράγματα, το ότι δεν χρησιμοποιούνται λιπάσματα και φυτοφάρμακα καθόλου, ενώ ακολουθείται γεωργία και κτηνοτροφία ακριβείας, με τις αποδόσεις να είναι πολύ καλές.

Δεν παρέλειψε ο κ. Μόσχος να αναφερθεί στους συναδέλφους του στην Θεσσαλία, οι οποίοι δοκιμάζονται μετά από τις καθολικές καταστροφές στις περιουσίες τους, επεσήμανε την έλλειψη στήριξης από την κυβέρνηση και την απουσία της από την εκδήλωση στις Βρυξέλλες, παρότρυνε να επισκέπτονται οι μαθητές φάρμες για να μαθαίνουν πως γίνεται η παραγωγή της τροφής, ενώ συστήνει στους νέους να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα, αρκεί να διαθέτουν υπομονή, στήριξη από το οικογενειακό περιβάλλον και να καταβάλλουν πολλή προσωπική εργασία.

Σύνταξη: Μαρία Κοτζακόλιου

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X