Μια διευκρίνιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ενέργειας καθυστέρησε τρεις ολόκληρους μήνες σχετικά με το πρόγραμμα «ΑλλάΖΩ Θερμοσίφωνα» και προκάλεσε αντιδράσεις τόσο στους δικαιούχους του προγράμματος όσο και στους επιχειρηματίες.

Όπως εξήγησε στον «Π», ο κ. Θοδωρής Ζαφειρίδης, διευθυντής πωλήσεων της Θερμοδυναμικής KOMBI, μέχρι πρότινος το ΥΠΕΝ δεν έκανε δεκτά τα ηλεκτρομπόιλερ (τους θερμοσίφωνες δηλαδή που δεν λειτουργούν μόνο με ρεύμα, αλλά είναι παράλληλα και μπόιλερ) δημιουργώντας πολλά προβλήματα στους δικαιούχους του προγράμματος αλλά και στους εμπόρους.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι, ειδικά στη Δυτική Μακεδονία, είναι σχεδόν μηδαμινοί οι θερμοσίφωνες που λειτουργούν μόνο με ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά σχεδόν όλοι είναι και μπόιλερ, αξιοποιώντας τη θέρμανση (τηλεθέρμανση κτλ) για ζεστό νερό.

Τα ερωτήματα από πλευράς των εμπόρων στο υπουργείο ξεκίνησαν ήδη από την έναρξη του προγράμματος, φτάνοντας λίγες ημέρες πριν την λήξη του για να δοθεί η διευκρίνιση.

Αυτό είχε ως συνέπεια να χαθούν πολλοί πελάτες από τις ανάλογες επιχειρήσεις, οι δικαιούχοι να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν πλήρως και να αξιοποιήσουν άμεσα το voucher που είχαν στην κατοχή τους, όπως ανέφερε ο κ. Ζαφειρίδης. Άλλωστε και αυτή τη στιγμή, αν κάποιος πελάτης θελήσει να αγοράσει ηλιακό θερμοσίφωνα και να προλάβει οριακά τις ημερομηνίες, η κατάσταση είναι δύσκολη λόγω της μεγάλης ζήτησης και της μικρής επάρκειας στο εμπόρευμα.

Αυτή η καθυστέρηση των διευκρινήσεων έρχεται να προστεθεί στην ήδη δύσκολη συνθήκη που δημιουργήθηκε λόγω της πρόωρης εξαγγελίας του προγράμματος και της καθυστερημένης υλοποίησής του.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαφειρίδη, θα πρέπει να δοθεί προσοχή από τα αρμόδια υπουργεία αναφορικά με τις εξαγγελίες προγραμμάτων, καθώς δημιουργούν ανισορροπίες στην αγορά. Για παράδειγμα, το πρόγραμμα «ΑλλάΖΩ Θερμοσίφωνα» ξεκίνησε να συζητιέται από πέρυσι και βγήκε φέτος το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα από τη στιγμή της εξαγγελίας μέχρι την έναρξή του, η αγορά στους ηλιακούς θερμοσίφωνες να παρουσιάσει τεράστια πτώση λόγω της αναμονής του προγράμματος από τον κόσμο. Επομένως, με τις ανακοινώσεις των προγραμμάτων θα πρέπει να γίνεται και η άμεση ενεργοποίησή τους, για να υπάρχει σταθερότητα στην αγορά.

Ευνοημένοι του προγράμματος θα είναι οι δικαιούχοι της Β’ φάσης, καθώς τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα πλέον και θα «τρέξουν» πιο γρήγορα κι εύκολα οι διαδικασίες.

 

Μαρία Κοτζακόλιου

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X