Η Τηλεθέρμανση και το επικοινωνιακό έλλειμμα… – Ο ΑΝΕΜΟΔΕΙΚΤΗΣ σχολιάζει (12/10)

Την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, πριν τρεις μέρες δηλαδή, στην ενημερωτική ιστοσελίδα του Οικονομικού Ταχυδρόμου (ot.gr) αναρτήθηκε ένα άρθρο του δημοσιογράφου κ. Νίκου Φιλιππίδη με τίτλο «Δεν πήραν χαμπάρι», το οποίο αναφερόταν στα προβλήματα που υπάρχουν με τις τηλεθερμάνσεις της περιοχής μας.

Την ίδια μέρα, δημοσιεύτηκε, επίσης, και στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, αλλά και στη δική της ενημερωτική ιστοσελίδα.

Στη συνέχεια, αναδημοσιεύτηκε απ’ όλα, σχεδόν, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του τόπου μας και στο e-ptolemeos.gr φιγουράριζε ως το δημοφιλέστερο θέμα καθώς είχε διαβαστεί πολύ περισσότερο απ’ όλα τα άλλα!

Όποιος δεν το διάβασε, μπορεί να το κάνει πατώντας εδώ: https://e-ptolemeos.gr/den-piran-champari-to-paramythi-teleiose-to-zitima-tis-tilethermansis-opos-to-prosengizei-o-oikonomikos-tachydromos

***

Δεν σκοπεύουμε να αναπαράξουμε μέρος ή το σύνολο του άρθρου, ούτε να σχολιάσουμε για το αν είναι σωστό ή λάθος, αν όλα τα στοιχεία που περιέχει είναι ακριβή ή αν έχει παραλείψεις.

Θα σταθούμε όμως στο γεγονός πως το άρθρο αυτό που ενόχλησε πολλούς στην περιοχή μας, όπως έχουμε μάθει, είναι απλώς ένας ακόμα κρίκος μιας μακριάς αλυσίδας δημοσιευμάτων στο πολύπαθο θέμα των τηλεθερμάνσεων που αθροιζόμενα όλα μαζί πιστοποιούν ότι στο κομμάτι τις ενημέρωσης της κοινής γνώμης, μάλλον, έχουμε χάσει τη μάχη.

***

Δηλαδή, η δική μας άποψη (σ. σ. της περιοχής μας) στο θέμα αυτό δεν καταγράφηκε όπως θα έπρεπε και θα μπορούσε, δεν την αναδείξαμε και δεν την προβάλαμε όπως οφείλαμε, με αποτέλεσμα η πανελλήνια κοινή γνώμη να μην είναι σε θέση να έχει όλη την  εικόνα μπροστά της, αλλά αυτή που εκπορεύεται και προωθείται από τις πλευρές της ΔΕΗ αλλά και του Υπουργείου Ενέργειας.

Κοντολογίς, με τα δημοσιεύματα αυτού του τύπου που μας εμφανίζουν «να μην πήραμε χαμπάρι» ουσιαστικά πληρώνουμε ένα έλλειμμα επικοινωνίας που εκ των πραγμάτων και των αποτελεσμάτων, φαίνεται πως, υπήρξε σ’ αυτό το πολύ σοβαρό για την περιοχή μας θέμα.

***

Τι θα μπορούσε, αλλά και τι έπρεπε να είχε γίνει;

Από την ημέρα που εξακριβώθηκε το πρόβλημα και φάνηκαν τα πρώτα σημάδια του πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα, κάτι που δεν συνέβη φυσικά τον τελευταίο χρόνο αλλά αρκετά πιο νωρίς, οφείλαμε ν’ αρχίσουμε, προγραμματισμένα και μεθοδικά, να βγάζουμε προς τα έξω τροφοδοτώντας τα μέσα μαζικής ενημέρωσης πανελλήνιας εμβέλειας, όλα εκείνα τα στοιχεία και τις αποδείξεις που πιστοποιούσαν και το δικό μας δίκιο, προβάλλοντας και τονίζοντας όλες τις βασικές παραμέτρους που το συνθέτουν.

***

Ναι, δεν είναι πάντα εύκολο κάτι τέτοιο, ούτε τα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν ανοιχτά αυτιά και μάτια, αλλά και διάθεση πολλές φορές, για να ασχοληθούν με τα όσα μπορεί να συμβαίνουν σε μια περιοχή σαν τη Δυτική Μακεδονία, για λόγους που όλοι γνωρίζουμε ή υποθέτουμε.

Ωστόσο, αν επιμέναμε και το κάναμε με τον κατάλληλο τρόπο και τον απαραίτητο σχεδιασμό, κάποια στιγμή όλο και κάποιο θετικό αποτέλεσμα θα είχαμε πετύχει.

Αν μη τι άλλο, θα είχαμε δείξει πως το όλο θέμα δεν έχει μόνο τις πλευρές που θέλει να εμφανίσει η ΔΕΗ ή το Υπουργείο, αλλά υπάρχει και η πλευρά 100.000 και πλέον Ελλήνων πολιτών που δεν ζητά κάτι παράλογο ή εξωφρενικό, αλλά κάτι απόλυτα θεμιτό και σωστό.

***

Τι θα συνέβαινε αν δεν υπήρχε αυτό το επικοινωνιακό έλλειμμα;

Κάθε κυβέρνηση, όσο ισχυρή κι αν αισθάνεται και ακόμα και αν «παίζει» μόνη της χωρίς αντίπαλο δέος στην πολιτική σκηνή, όπως, δυστυχώς, συμβαίνει με τη σημερινή, μετρά και λογαριάζει πάρα πολύ αυτά που γράφει και αναδεικνύει ο τύπος, έντυπος και ηλεκτρονικός.

Αν έβλεπε, λοιπόν, το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης τρεις, τέσσερις ή και περισσότερες φορές, το θέμα των τηλεθερμάνσεων της Δυτικής Μακεδονίας να προβάλλεται και να συζητιέται, παρουσιάζοντας και αυτά που υποστηρίζουμε εμείς, θέλοντας και μη ίσως άλλαζε και η δική της οπτική αλλά και η στάση της.

Στην ουσία κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε ως ένας ακόμα μοχλός πίεσης.

***

Δεν αμφιβάλλουμε πως οι εκπρόσωποι μας στις διάφορες συναντήσεις και συζητήσεις τους με το Υπουργείο και τη ΔΕΗ εξέφρασαν, και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τα δικά μας δίκαια επιχειρήματα.

Όμως, όλα αυτά θα γινόταν ευκολότερα αποδεκτά, ειδικά από το Υπουργείο και την Κυβέρνηση, αν εκτός από τις κλειστές συσκέψεις τα έβλεπαν στους τίτλους κάποιων εφημερίδων, τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων ή τα άκουγαν σε ορισμένα τηλεοπτικά πάνελ καναλιών μεγάλης εμβέλειας.

***

Μ’ αυτό που γράφουμε δεν έχουμε την εντύπωση πως… ανακαλύπτουμε την Αμερική, αλλά λέμε αυτό που έχει αποδειχθεί πολλές φορές στην πράξη για μια σειρά θέματα.

Ό,τι μένει και συζητιέται σε στενό κύκλο, ή δε λύνεται όπως πρέπει ή διαιωνίζεται…

Πώς θα υπολογίζεται ο κατώτατος μισθός – 12 ερωτήσεις και απαντήσεις

Αναρτήθηκε την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου σε Δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τίτλο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (Ε.Ε.) 2022/2041 του Ευρωπαϊκού

Read More »
X