Μελανό το φετινό καλοκαίρι για τους αγρότες στα βόρεια της χώρας – Τι δείχνει ο πικρός απολογισμός

«Το φετινό καλοκαίρι ήταν εφιαλτικό». Με αυτή τη φράση, ίσως και με κάποιες παραλλαγές, οι περισσότεροι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα κάνουν τον απολογισμό τους για το πώς βίωσαν τη θερινή περίοδο του 2024.

Και όχι άδικα, αφού η χώρα ίσως δεν είχε δει τέτοιο παρατεταμένο καύσωνα, τουλάχιστον στη σύγχρονη ιστορία της. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στα συμπεράσματά του για τα όσα έγιναν τους θερινούς μήνες αναφέρει: Στο 22% του συνόλου των 500 μετεωρολογικών σταθμών η μέγιστη θερμοκρασία ξεπέρασε τους 37 °C για τουλάχιστον 25 ημέρες, ενώ, αναφορικά με τις περιοχές που χτύπησαν κόκκινο, τονίζεται πως αυτές που κατέγραψαν τις περισσότερες ημέρες με πολύ υψηλές μέγιστες ημερήσιες τιμές θερμοκρασίας ήταν η Δυτική Ελλάδα, η Βόρεια Ελλάδα και η Πελοπόννησος.

Και εάν οι νότιοι είναι συνηθισμένοι σε ανόδους του υδραργύρου το καλοκαίρι, η πυρακτωμένη ανάσα του καύσωνα βασάνισε αυτή τη φορά και τη Βόρεια Ελλάδα. Αυτό, όπως είναι λογικό, είχε σοβαρές επιπτώσεις στις καλλιέργειες που πραγματοποιούνται σε όλες τις εκτάσεις του βόρειου κομματιού της χώρας.

Εμβληματικές καλλιέργειες, που σε πολλές περιπτώσεις περνούν από πατέρα σε γιο, φέτος δοκιμάστηκαν όσο ποτέ άλλοτε, είτε από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες είτε από άλλους αστάθμητους παράγοντες.

Χαρακτηριστική είναι η έρευνα του υπομνήματος του παραρτήματος της Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤΕΕ, όπου δείχνει πως μόλις το 17% των αγροτών δεν έχει επηρεαστεί από την κλιματική κρίση.

Τα νέα δεδομένα δημιουργούν νέες συνθήκες και πολλοί είναι οι παραγωγοί που διατηρούν πια σοβαρές αμφιβολίες για το πώς θα συνεχιστεί η δραστηριότητά τους με αυτήν την κατάσταση.

Δυτική Μακεδονία: Φασόλια και πιπεριές στο έλεος του καύσωνα

«Η δυσκολότερη χρονιά όλων των εποχών», είναι η απάντηση του προέδρου της Ένωσης Φασολοπαραγωγών Πρεσπών «Ο Πελεκάνος» Κώστα Ναλμπαντίδη στη Voria.gr όταν καλείται να σχολιάσει το πώς κύλησε η φετινή καλλιεργητική περίοδος.

Η ζέστη που διήρκεσε 2,5 μήνες σε έναν κατά τα άλλα ευλογημένο τόπο είχε ως αποτέλεσμα να μην καρποφορήσουν καθόλου τα φυτά. Το ποσοστό της ακαρπίας αγγίζει το 100%, με την παραγωγή να χαρακτηρίζεται μηδαμινή.

«Κάποιοι θα επιχειρήσουν να κρατήσουν τα φυτά ώς τον Νοέμβριο ώστε να προχωρήσουν σε συγκομιδή τότε, ωστόσο οι προσδοκίες είναι μικρές και το ρίσκο μεγάλο», σημειώνει ο κ. Ναλμπαντίδης, αφού η περιοχή είναι ένα από τα βορειότερα σημεία της χώρας και μια πρόωρη χιονόπτωση μπορεί να τα καταστρέψει όλα.

Οι φετινές προβλέψεις κάνουν λόγο στην καλύτερη περίπτωση για 50 κιλά το στρέμμα, όταν στις καλές εποχές το στρέμμα μπορούσε να αποδώσει έως και 350 κιλά.

Το πρόβλημα που προκύπτει σε αυτή τη φάση είναι φυσικά τα… βαφτίσια, αφού λόγω της έλλειψης σε φασόλια στην εμβληματική αυτή περιοχή πολλοί θα είναι επιτήδειοι που θα μετονομάσουν ακόμα και κινέζικα φασόλια σε «φασόλια Πρεσπών».

Η παρατεταμένη ζέστη βέβαια προκάλεσε προβλήματα σε ένα ακόμα εμβληματικό αγροτικό προϊόν της Δυτικής Μακεδονίας, την ξακουστή πιπεριά Φλωρίνης. Αν και η συγκομιδή γινόταν παραδοσιακά περίπου μέσα στον Οκτώβριο, φέτος έγινε ήδη από τον Αύγουστο, αφού ο καρπός πήρε λόγω των υψηλών θερμοκρασιών το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα του.

«Προχωρήσαμε ήδη στη συγκομιδή, με τις απώλειες να φτάνουν σε ένα 15%», τονίζει στη Voria.gr ο Πέτρος Ναουμίδης, παραγωγός και μεταποιητής από τον Άγιο Παντελεήμονα Φλώρινας.

Αν και η πιπεριά με τη χαρακτηριστική γλυκιά γεύση δεν επηρεάστηκε ποιοτικά και ποσοτικά από τη ζέστη, κατά τη συγκομιδή ο καρπός ήταν μικρότερος από τον συνηθισμένο, ενώ όπως λέει ο κ. Ναουμίδης ο προγραμματισμός των μεταποιητών αλλάζει, καθώς αυτή η διαδικασία ξεκινά νωρίτερα.

Η ποιότητα του προϊόντος παρ’ όλα αυτά φαίνεται να είναι η ίδια, με το μόνο που να επηρεάζεται εν τέλει να είναι οι παραγόμενες ποσότητες που θα είναι κατά τι μικρότερες.

Πέλλα – Ημαθία: Προβληματισμός για τα πυρηνόκαρπα

Ροδάκινα και νεκταρίνια μπορεί να μην επηρεάστηκαν από τις κλιματολογικές συνθήκες, ωστόσο ο περιβόητος ιός που παραμορφώνει τα εμβληματικά πυρηνόκαρπα της Κεντρικής Μακεδονίας προκάλεσε μεγάλη καταστροφή σε ένα προϊόν που είναι ο κινητήριος μοχλός στην κονσερβοποιία.

Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή, τα στρέμματα στους νομούς Φλώρινας, Τρικάλων, Πιερίας, Πέλλας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Λάρισας που έχουν υποστεί παραμόρφωση ανέρχονται σε 26.730,2. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στον νομό Πέλλας, όπου 1.304 παραγωγοί δήλωσαν ότι εντόπισαν αλλοιώσεις σε 20.809 στρέμματα, ήτοι 3.830 αγροτεμάχια.

Πήγη: voria.gr

X