Διαβάζοντας κάποιος προσεκτικά τα αποτελέσματα των εκλογών δεν θα μπορούσε να μην έχει επισημάνει τα εξής:

Είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις, που η Δυτική Μακεδονία δεν ψήφισε με ομοιογένεια. Είθισται να υπάρχει ίδια τάση σε όλες τις περιοχές της περιφέρειας, όμως αυτή τη φορά άλλον ψήφισαν Φλώρινα και Γρεβενά, άλλον ψήφισαν Κοζάνη και Καστοριά.
Χαρακτηριστικό είναι το πόσο διαφορετικά ψήφισε ο κόσμος ακόμα και εντός του ίδιου Νομού, όπως για παράδειγμα το τελείως διαφορετικό αποτέλεσμα που έβγαλαν οι Δήμοι Αμυνταίου και Φλώρινας στις περιφερειακές εκλογές. Οι διαφορές εξηγούνται λόγω της πόλωσης συγκεκριμένων ομάδων στελεχών με γεωγραφική αναφορά, ενώ έχουν σε πολλές περιπτώσεις σχέση και με εσωτερικά ζητήματα πολιτικών κομμάτων.
Ο συνδυασμός εφέρετο να κόβεται στα δύο, λόγω του ιδιότυπου γαλάζιου “εμφυλίου”. Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι αν σκεφτούμε ότι από το 52% που πήρε το 2019, το μεγαλύτερο κομμάτι παρέμεινε σταθερό, ενώ το μικρότερο μετακινήθηκε στον Αμανατίδη. Πρόκειται για απώλειες Κασαπίδη της τάξης του 32% σε σχέση με το 2019. Αυτό το “μικρότερο” κομμάτι, κερδίζοντας κατά κράτος τις δυνάμεις του Κέντρου, έγινε πλειοψηφική τάση.
Επτά από τους έντεκα περιφερειακούς συμβούλους που θα έχει ως πλειοψηφία στην ΠΕ Κοζάνης αν εκλεγεί ο Γιώργος Αμανατίδης, είναι προβεβλημένα στελέχη της τοπικής Νέας Δημοκρατίας. Ξεχωρίζει ο Λύσανδρος Μεταξάς, μέχρι πρότινος Πρόεδρος της Νομαρχιακής Οργάνωσης Κοζάνης της ΝΔ.
Έξι από τους έντεκα περιφερειακούς συμβούλους που θα έχει ως πλειοψηφία στην ΠΕ Κοζάνης αν εκλεγεί ο Γιώργος Αμανατίδης, είναι από την Εορδαία. Γεγονός πρωτοφανές.
Αντίθετα μόλις ένας, από την αντίστοιχη εντεκάδα Κασαπίδη είναι από την Εορδαία. Πρόκειται για τον Γρηγόρη Τσιούμαρη, ο οποίος διατηρεί τη δυναμική του παραμένοντας απόλυτος κυρίαρχος στην Εορδαία.
Η Αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Κατερίνα Δαδαμόγια, διατήρησε σχεδόν όλες τις τις δυνάμεις σε σχέση με το 2019 σε αντίθεση με πολλούς συναδέλφους της, παρά το ότι το ποσοστό της παράταξης της έπεσε κατά 32%.
Επτά πρωτοεμφανιζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση βρίσκονται στην εντεκάδα Αμανατίδη, ενώ τρεις βρίσκονται στην αντίστοιχη εντεκάδα του Κασαπίδη.
Όλοι οι προερχόμενοι από τον συνδυασμό Κασαπίδη που φέτος ήταν υποψήφιοι με τον Γιώργο Αμανατίδη, εκλέχθηκαν στις πρώτες θέσεις του συνδυασμού.
Την τιμητική του είχε ο Ιατρικός Κλάδος, που εκλέγει έως και 4 γιατρούς στο περιφερειακό συμβούλιο, στην περίπτωση που εκλεγεί ο Γιώργος Αμανατίδης.
Σημαντικά ονόματα μένουν έξω από τις δύο εντεκάδες μετά την ψηφοφορία. Συγκεκριμένα, ο πρ. Δήμαρχος Υψηλάντη Κυριάκος Μιχαηλίδης, ο πρ. Αντινομάρχης Λάζαρος Γκερεχτές, ο πρ. Αντιπεριφερειάρχης Φώτης Κεχαγιάς και οι παραιτηθέντες Πρόεδροι ΔΗΜΤΟ της ΝΔ, Β. Μαμάτσιος και Ρίτσα Θεοχαροπούλου. Από την εντεκάδα του Γιώργου Κασαπίδη, μένουν εκτός ο νυν Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Μαργαρίτης και ο πρώην Αντινομάρχης Παύλος Τσότσος.
Πρώτος Περιφερειακός Σύμβουλος απ΄ όλους τους συνδυασμούς, από όλες τις περιφερειακές ενότητες, είναι ο Καστοριανός Δημήτρης Σαββόπουλος, ο οποίος αν και προέρχεται από μια μικρή σε πληθυσμό περ. ενότητα, πήρε τον εκκωφαντικό αριθμό των 5.500 περίπου σταυρών, απολαμβάνοντας την εμπιστοσύνη του 44% του συνόλου των ψηφοφόρων Αμανατίδη στην Καστοριά. Ο Δημήτρης Σαββόπουλος προέρχεται από το συνδυασμό Κασαπίδη, έχει διατελέσει Αντιπεριφερειάρχης, ενώ θυμίζουμε πως το όνομα του έπαιξε έντονα για υποψήφιος Βουλευτής της ΝΔ.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X