Στο δεύτερο γύρο της ερχόμενης Κυριακής θα κριθεί ο μεγαλύτερος Δήμος της Δυτικής Μακεδονίας με τον νυν Δήμαρχο Κοζάνης, Λάζαρο Μαλούτα, να επιβεβαιώνει τα προγνωστικά και να κατατάσεται στην πρώτη θέση με ποσοστό 36,57%.

Το δημαρχιακό θώκο θα διεκδικήσει ο Γιάννης Κοκκαλιάρης, ο οποίος κέρδισε τη μάχη της 2ης θέσης έναντι του Χάρη Κουζιάκη με διαφορά σχεδόν δύο μονάδων(26,27%-24,57%) και καλείται πλέον να καλύψει την απόσταση των 3.900 ψήφων που τον χωρίζει από τον Λάζαρο Μαλούτα.

Φυσικά τα δεδομένα της δεύτερης Κυριακής είναι εντελώς διαφορετικά, με τα δύο επιτελεία να καθορίζουν την στρατηγική τους βάση και των όσων κατέγραψαν στην κάλπη του Α’ γύρου, όπου υπάρχουν προνομιακές και λιγότερο προνομιακές, έως «προβληματικές» περιοχές.

Μεγάλος ρυθμιστής είναι βέβαια ο Χάρης Κουζιάκης, με τις 9.363 ψήφους να αποτελούν τη μερίδα του λέοντος για Μαλούτα- Κοκκαλιάρη, ενώ και το 7,57%(2.886) του Σταύρου Καμπουρίδη, ίσως παίξει το δικό του καταλυτικό παράγοντα των εκλογών.

Χάρης Κουζιάκης και Σταύρος Καμπουρίδης δεν έχουν τοποθετηθεί για τον Β’ γύρο, ενώ η πάγια τακτική της Λαϊκής Συσπείρωσης για λευκό ή άκυρο, σημειώθηκε από πολλά μέλη της συγκεκριμένης παράταξης.

Οι νίκες Μαλούτα

Ο Λάζαρος Μαλούτας έχει κερδίσει τις τρεις(3) από τις πέντε(5) δημοτικές ενότητες, με την Αιανή να είναι η μεγαλύτερη νίκη σε επίπεδο ποσοστού καθώς εκεί σημειώνει 51,19%, σχεδόν διπλάσιο από τον Γιάννη Κοκκαλιάρη ο οποίος βρίσκεται στο 26,09%.

Στην Ελίμεια ο νυν Δήμαρχος προηγείται με 38,45% έναντι 21,78% του Γιάννη Κοκκαλιάρη, ο οποίος πέρασε για λίγο στη δεύτερη θέση έναντι του Χάρη Κουζιάκη με 21,62%.

Τέλος καθαρά πρώτος και με διαφορά, είναι στη Δημοτική Ενότητα Κοζάνης, ο Λάζαρος Μαλούτας με ποσοστό 36,84% έναντι 25,47% του Γιάννη Κοκκαλιάρη, ο οποίος μάλιστα είναι 3ος μετά το Χάρη Κουζιάκη(27,23%).

Το «κάστρο» του Ελλησπόντου

Ο Γιάννη Κοκκαλιάρης φαίνεται πως δημιούργησε μια ιδιαίτερη δυναμική στον Ελλήσποντο, όπου με το 38,58% κατέγραψε το καλύτερό του ποσοστό αφήνοντας στη δεύτερη θέση το Λάζαρο Μαλούτα(31,55%) και πολύ μακριά το Χάρη Κουζιάκη(12,81%).

Κατάρρευση στον Υψηλάντη

Η Δ.Ε. Υψηλάντη, είναι αυτή που «πλήγωσε» τόσο το Λάζαρο Μαλούτα όσο και τον Γιάννη Κοκκαλιάτη, καθώς είναι η μοναδική στην οποία κέρδισε ο Χάρης Κουζιάκης με ποσοστό 50,1% ενώ ο νυν Δήμαρχος σημείωσε επίδοση 24,14%. Στο πολύ χαμηλό 11, 03% βρέθηκε ο Γιάννης Κοκκαλιάρης.

Οι τοπικές κοινότητες

Στη μάχη των τοπικών κοινοτήτων ο Λάζαρος Μαλούτας προηγείται έχοντας κερδίσει 24 τοπικά συμβούλια, ενώ θα κριθεί αν θα γίνουν 26 εφόσον εκλεγεί Δήμαρχος και καταλάβει την Κοζάνη και τον Κρόκο, όπου αναδείχθηκε πρώτος.

Αιανή, Αγία Παρασκευή, Κτένι, Ροδιανή, Ρύμνιο, Κρόκος(κρίνεται στο ποιος θα εκλεγεί Δήμαρχος), Αμυγδαλέα, Άνω Κώμη, Καισαρειά, Κοντοβούνι, Άγιος Χαράλαμπος, Βοσκοχώρι, Καπνοχώρι, Τετράλοφος, Κοζάνη(αν εκλεγεί Δήμαρχος), Άργιλος, Βατερό, Εξοχή, Καρυδίτσα, Κοίλα, Χαραυγή, Πτελέα, Λευκοπηγή, Μεταμόρφωση, Ξηρολίμνη, Πετρανά, είναι οι τοπικές κοινότητες όπου εκλέγει Πρόεδρο το ψηφοδέλτιο του Λάζαρου Μαλούτα.

Αντίστοιχα ο Γιάννης Κοκκαλιάρης, ο οποίος άντλησε σημαντική δύναμη από σειρά τοπικών κοινοτήτων, καταγράφει νίκες σε μεγάλα χωριά, ενώ όπου αυτό δεν έγινε είχε μεγάλη διαφορά από το Χάρη Κουζιάκη, καλύπτοντας χαμένο έδαφος μέσα από την πόλη της Κοζάνης.

Στο συνδυασμό του κατέληξαν οι κοινότητες: Κερασέα, Μηλέα, Ακρινή, Δρέπανο, Κλείτου, Ρυάκιο, Λευκόβρυση, Λυγερή, Νέα Νικόπολη, Οινόη και Σκήτη.

Ο Χάρης Κουζιάκης κέρδισε σε Χρώμιο, Μαυροδένδρι, Λιβερά, Ποντοκώμη, Σιδερά, Κάτω Κώμη, Σπάρτο, Κοιλάδα, Ανθότοπο, Καλαμιά και Πρωτοχώρι.

Τρείς τοπικές κοινότητες κατέληξαν στον Σταύρο Καμπουρίδη και είναι οι Αυγή, ο Πολύμυλος και τα Αλωνάκια.

Μεγάλη νίκη κατέγραψε στον Άγιο Δημήτριο η Λαϊκή Συσπείρωση και η Τίνα Κουζιάκη.

 

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X