Στις παραληρηματικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Κύπρο απάντησαν την Τρίτη διπλωματικές πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ειδικότερα, διπλωματικές πηγές τονίζουν: «Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου σχετικά με την παράνομη εισβολή στην Κύπρο το 1974 συνιστούν πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας και προσβολή στην μνήμη των θυμάτων.»

Και συνεχίζει: «Πολλώ δε μάλλον όταν γίνονται σε χρόνο κατά τον οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Να σημειωθεί τις προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε καταδίκασε πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντάς τες «απαράδεκτες».

Την αντίδρασή για τις δηλώσεις Ερντογάν εξέφρασε και το ΚΚΕ. Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για την Τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο αποκαλύπτουν πως η εμπλοκή στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς και το “καλό κλίμα” στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που προβάλλει η κυβέρνηση και σιγοντάρουν κι άλλες πολιτικές δυνάμεις, τελικά λειτουργούν ευνοϊκά για τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας».

Οι προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για την Κύπρο
«Aπασφάλισε» ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατά της Κύπρου κάνοντας σχέδια για ένα για ένα νησί εξολοκλήρου τουρκικό.

Μιλώντας σε στρατιώτες της 4ης Διοίκησης του τουρκικού Στρατού ο Ταγιπ Ερντογάν επέμενε στην γνώμη «αν δεν γινόταν η τουρκική επιχείρηση το 1974 θα είχε συντελεστεί γενοκτονία κατά των Τουρκοκυπρίων», ενώ υποστήριξε ότι «εάν δεν σταματούσε ο Ετζεβίτ η Κύπρος σήμερα θα ήταν εξ ολοκλήρου τουρκική.»

«Πριν από μισό αιώνα, οι Τουρκοκύπριοι επέστρεψαν από το χείλος της γενοκτονίας. Στην “Ειρηνευτική Επιχείρηση” του 1974, 498 στρατιώτες μας από όλες τις γωνιές της χώρας μας, συμπεριλαμβανομένων αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών, μαρτύρησαν. Παρ’ όλες τις πιέσεις, αν δεν υπήρχε η παρέμβαση της Τουρκίας, δεν θα υπήρχε σήμερα ούτε η “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”, ούτε οι Τουρκοκύπριοι. Στην πραγματικότητα, ίσως αν είχαμε πιέσει προς το νότο, δεν θα υπήρχε πια νότος και βορράς και η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε λέγοντας ότι «αν θέλουμε να ζήσουμε στην πατρίδα μας, ποτισμένοι με το αίμα των μαρτύρων, ελεύθεροι και με το κεφάλι ψηλά, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε να διαταράσσουμε τα παιχνίδια και να αφήσουμε τις προδοτικές φιλοδοξίες στο κενό. Από αυτή την άποψη, η ύπαρξη ισχυρού στρατού είναι για μας υποχρέωση και όχι επιλογή. Είμαστε μια χώρα, ένα έθνος και ένας στρατός που πρέπει πάντα να διατηρεί την αποτρεπτική του ικανότητα στο υψηλότερο επίπεδο. Ως τουρκικό έθνος, μόνο η δική μας προσπάθεια, η δική μας δύναμη, τα δικά μας μέσα και οι δικές μας δυνατότητες που έχουμε αναπτύξει μπορούν να μας προστατεύσουν από τους εχθρούς μας».

πηγή: newpost

X