Ελληνικό Data Center στο Αμύνταιο; Είναι δυνατόν; (Από το Liberal.gr)

Προφανώς, δεν το ‘χετε συνειδητοποιήσει, αλλά όταν ψάχνετε στο κινητό σας για το καλύτερο εστιατόριο για σούσι ή σπαλομπριζόλα στην Αθήνα, κάποιο Data Center έξω από το Άμστερνταμ επεξεργάζεται τα στοιχεία και σας στέλνει τα πιο αξιόπιστα Αθηναϊκά φαγάδικα. Κι όταν αναζητάτε ένα βίντεο για τον Αμαζόνιο, ένα άλλο Data Center στην Ταϋλάνδη ψάχνει για σας, ενώ οι καθημερινές συναλλαγές σας μέσω e-banking, εξυπηρετούνται μέσω ενός Data Center που δουλεύει στην έρημο έξω απ’ το Ντουμπάι ή δίπλα στους αμπελώνες του Κέιπ Τάουν.

Αν και όλοι πια ζούμε μ’ ένα κινητό στο χέρι ή μπροστά σ’ ένα laptop, δεν έχουμε επίγνωση της τεράστιας στρατηγικής και οικονομικής σημασίας που έχει η συγκέντρωση, η διαφύλαξη και η επεξεργασία αυτών των τρισεκατομμυρίων δεδομένων που μπαζώνονται στο περιβόητο cloud. Ούτε φυσικά έχουμε επίγνωση ότι παρακολουθώντας ταινία στο Netflix, το κάνουμε μέσω ενός Data Center στην Αριζόνα και ότι για να δούμε ένα φιλμ μιας ώρας, καταναλώνουμε ενέργεια ίση με αυτή που χρειάζεται το αμάξι μας για να μας πάει από την Αθήνα στην Κόρινθο.

Ναι, ναι, καλά διαβάσατε. Όση ώρα χαζεύετε μια Χριστουγεννιάτικη κωμωδιούλα στο laptop ή στην έξυπνη τηλεόραση σας, «καίτε» ενέργεια ίση με το να πατάτε τέρμα το γκάζι του αυτοκινήτου σας στην Αθηνών-Κορίνθου. Μόνο που δεν την «καίτε» στο διαμέρισμα σας στην Αθήνα, αλλά κάπου στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Άπω Ανατολή, στην Αραβία ή στην Αμερική, όπου που κατοικοεδρεύουν τα στοιχεία που χρησιμοποιείτε . Άρα, είναι πια εύκολο είναι να αντιληφθούμε ότι αυτά τα άυλα Data αποτελούν στρατηγικά αποθέματα για τις χώρες που φιλοξενούν τις αποθήκες και τους επεξεργαστές τους, τα Data Centers δηλαδή.

Να το πούμε ακόμα πιο απλά; Μια χώρα που παράγει αγγούρια θερμοκηπίου και χύμα λάδι (αν δεν τη βαρέσει η ανομβρία της κλιματικής κρίσης), δεν μπορεί να ανταγωνιστεί μια χώρα που στο έδαφος της συσσωρεύονται και συνθέτονται όλες οι ζωτικές πληροφορίες της υφηλίου.

Η πορτοκαλοπαραγωγός και ο ντοματοπαραγωγός χώρα, θα βρίσκεται πάντα δυο και τρεις πίστες κάτω από τη χώρα που επενδύει στην υψηλή τεχνολογία και στην επεξεργασία της πληροφορίας. Παλιά, απομονωμένες ήταν οι περιοχές δίχως λεωφόρους και οι χώρες μακριά από τους κεντρικούς δρόμους του παγκόσμιου εμπορίου. Σήμερα, απομονωμένες είναι οι χώρες που βρίσκονται έξω από τα δίκτυα συγκέντρωσης και μεταφοράς πληροφοριών και ενέργειας.

Γι αυτό και θεωρώ πολύ καλές ειδήσεις για τη χώρα, τις επενδύσεις που γίνονται από μεγάλες ξένες εταιρείες στα Σπάτα ή στη Θεσσαλονίκη για τη δημιουργία Data Centers. Δεν είναι μικρό πράγμα να επενδύουν στην Ελλάδα η Microsoft, η Google, η Amazon, η Digital Realty, η Data4 και άλλοι κολοσσοί παγκόσμιας εμβέλειας. Μετατρέπουν τη χώρα σε ενεργειακό και τηλεπικοινωνιακό κόμβο. Μας βάζουν στον παγκόσμιο τεχνολογικό χάρτη.

Αλλά θεωρώ ακόμα πιο εξαιρετική είδηση, την ανακοίνωση από τον αρμόδιο υπουργό Παπαθανάση, ότι δόθηκε η άδεια για την δημιουργία του πρώτου καθαρά ελληνικού Data Center, που θα κατασκευαστεί στη Δυτική Μακεδονία (Αμύνταιο) από αμιγώς ελληνική εταιρεία, με ελληνική τεχνογνωσία δικών μας επιστημόνων. Πρόκειται για την Eunice Energy Group, εταιρεία χαμηλού προφίλ αλλά τεραστίων επιτευγμάτων και δυνατοτήτων.

Αν πριν πέντε χρόνια (που στεκόμασταν στις ουρές των ΚΕΠ για να πάρουμε μια υπεύθυνη δήλωση με τρεις σφραγίδες στο χαρτί) λέγαμε ότι η Ελλάδα θα φτιάξει αμιγώς δικό της Data Center, θα μας έπαιρναν για τρελούς.

Πηγή: https://www.liberal.gr

Πτολεμαΐδα: Γιορτινά γλυκά σε συγκρατημένες τιμές από τους τοπικούς φούρνους – Ποιες ημέρες θα είναι κλειστά τα αρτοποιεία για Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτα

Την τιμητική τους έχουν τις εορταστικές ημέρες που διανύουμε τα εορταστικά γλυκίσματα, ενώ αρκετοί είναι οι καταναλωτές που προμηθεύονται τα απαραίτητα για τις εορτές των

Read More »

Ποια είναι η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας – Πού χρειάζονται αλυσίδες

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας ανακοινώθηκε η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ανά Διεύθυνση Αστυνομίας:         

Read More »
X