Η εκπομπή ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε, τον Δημήτρη Παρλάνη, Πρόεδρο του Συλλόγου Λογιστών Εορδαίας και μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών.

Μιλώντας για το επίδομα προϋπηρεσίας και τις γνωστές «τριετίες» που είχαν παγώσει επί μνημονίων, αναφέρθηκε στο τι θα σημαίνει πρακτικά στην τσέπη του εργαζόμενου και

14 Ιανουαρίου 2012 είχε σταματήσει το επίδομα τριετιών στο μισθό του εργαζόμενου, με τον μνημονιακό όρο να τόνιζε πως θα επανερχόταν με την μείωση της ανεργίας στο 10%, ωστόσο με κυβερνητική απόφαση να ξεπαγώνει το επίδομα:

Η προσαύξηση είναι της τάξης του 10%. Αν κάποιος στις 14/2 του 2012 είχε δουλέψει 2 έτη, στις 1/1 του 2025 θα έχει συμπληρώσει ώστε να παίρνει την πρώτη του τριετία. Στη 2η τριετία ακόμη ένα τις εκατό και στην 3η τριετία μπαίνει πλαφόν, συνεπώς μετά τα 9 έτη δεν θα υπάρξει περεταίρω αύξηση. Η αυξήσεις θα είναι ισόποσες από τον αρχικό κατώτατο μισθό (780 ευρώ), με τον κατώτατο να αναμένεται να ανέβει κι άλλο με βάση τις εξαγγελίες.

Η τριετία συμψηφίζεται στον ανώτατο μισθό. Σε όσους δικαιούταν από παλιά τριετίες και έχουν συμπληρώσει τα έτη εργασίας, συνεχίζεται μέχρι να συμπληρώσει και τη 2η και την 3η τριετία.  Αν υπάρχουν διαφορετικοί εργοδότες και διαφορετικοί εργοδότες αυτό δεν επηρεάζει την καταβολή της τριετίας που θα μπαίνει κανονικά.

Κατά καιρούς ακούγονται διάφορα για ορισμένα επαγγέλματα ελευθέρων επαγγελματιών για τις αποδείξεις που μπορεί να κόβονται, με την κυβέρνηση και τα πληροφοριακά της συστήματα να ελέγχει συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών να φοροδιαφεύγουν. Αυτοί είναι στο στόχαστρο και αν εμφανίζουν πολύ χαμηλά κέρδη ή ζημίες, δεν καταβάλουν ΦΠΑ και έχουν και παραβάσεις, είναι σίγουρο ότι θα περάσουν το κατώφλι της εφορίας για τακτικό έλεγχο, σημείωσε ο κ. Παρλάνης, προσφέροντας ότι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι στο στόχαστρο.

Για την εμφάνιση ζημιών στους τζίρους επαγγελματιών, ο ίδιος σημείωσε πως δεν τον βοηθάει καθώς δεν μπορεί να καλύψει ούτε τα τεκμήρια διαβίωσής του. Αυτό βγάζει από την εφορία στον επαγγελματία να πληρώσει, όπως είναι λογικό, σημειώνει. Τα τεκμήρια διαβίωσης ακούγεται ότι θα καταργηθούν, ωστόσο ακόμη δεν έχουν βρεθεί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για να τους καταργήσουν, με την Ελλάδα να είναι από τα ελάχιστα κράτη που τα διατηρούν. Μια καλή πρακτική από το εξωτερικό είναι ο έλεγχος των ταμειακών υπολοίπων στην τράπεζα, προκειμένου να γίνονται οι έλεγχοι.

Αυτό που συζητιέται και προτείνεται είναι να μπει η φορολογική συνείδηση σαν μάθημα στα σχολεία, προκειμένου να βελτιωθεί η υπάρχουσα κατάσταση στη χώρα μελλοντικά.

Για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και τις αλλαγές σε επιδόματα και φορολογικούς συντελεστές, ο κ. Παρλάνης τόνισε πως αναμένεται νέο νομοσχέδιο με αλλαγές όχι χαρούμενες. Σήμερα φορολογούνται με 9% επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 10.000 ευρώ, και αυτό αναμένεται να αλλάξει, με στόχο να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις για να πετυχαίνουν περισσότερους τζίρους. Επίσης, αναφέρθηκε στη φορολογία των ελευθέρων επιχειρηματιών ώστε να μπει κόφτης σε επιδόματα που δικαιούνται πάνω από ένα επίπεδο κερδών. «Η λογική δεν προτάσσει να παίρνεις κάτι με βάση τζίρου», συμπλήρωσε.

Για την περιοχή, αναφέρθηκε στα προγράμματα απολιγνιτοποίησης, αλλά λόγω έλλειψης προσωπικού και διάφορων δυσκολιών αλλά και του μεγάλου αριθμού των προγραμμάτων, υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις στις πληρωμές, μηνών. Αυτό οδηγεί σε μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές στους εργοδότες, προσέθεσε, αν και υπάρχουν βελτιώσεις στους χρόνους πληρωμών.

Τέλος, αναφέρθηκε στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, λέγοντας πως το ελληνικό μοντέλο είναι της οικογενειακής επιχείρησης, με το εν λόγω μοντέλο να έχει καταστεί ασύμφορο, για αυτό και η προσπάθεια ελέγχου του κόστους οδεύει σε συνεργασίες. Αυτό όμως έχει ένα πρόβλημα και έγκειται στον συνεταιρισμό, που οδηγεί σε προβλήματα συνεννοήσεων, αν και τα μεγάλα σχήματα έχουν μικρότερα κόστη και μικρότερους κινδύνους.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X