Η εκπομπή Ζουν Αναμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Δημήτρη Ορφανίδη, Αντιδήμαρχο Οικονομικών και Διοίκησης Δήμου Εορδαίας.

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την απόφαση για αύξηση κατά 28% στα δημοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού του Δήμου, τόνισε πως πρόκειται για απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής. Σημείωσε πως η πρόταση των υπηρεσιών αφορούσε σε αύξηση 50% και μετά από «τεράστιο αγώνα» μειώθηκε το ποσοστό της αύξησης στο 28%, μετά από δυσκολία. Ωστόσο είπε πως το εν λόγω ποσοστό είναι αναγκαίο.

Σημείωσε πως ο δήμος ευελπιστεί σε μια ρύθμιση που ζήτησε να γίνει ευνοϊκή ρύθμιση χρεών στους δήμους, προκειμένου να αυξηθούν τα δημοτικά έσοδα. Με τις 100 δόσεις είχαν εισπραχθεί 320.000 ευρώ το 2019 με την εν λόγω ρύθμιση και οι δημότες είχαν γλιτώσει τόκους. Επίσης, ο δήμος ευελπιστεί σε έκτακτες επιχορηγήσεις του υπουργείου, ζητώντας άμεσα ρυθμίσεις που θα βοηθήσουν το δήμο.

Η εισήγηση για την αύξηση υπήρξε μετά την μεγάλη αύξηση σε ρεύμα, καύσιμα, με τον κ. Ορφανίδη να λέει πως «αντέξαμε επί τέσσερα χρόνια και απορροφήσαμε μεγάλες αυξήσεις». Μάλιστα μίλησε για τεράστια κόστη από τη ΔΕΗ μόνο, που άγγιξαν τα 2 εκ. ευρώ προ δύο ετών, ενώ αυξάνονται ρεύμα, καύσιμα, ανταλλακτικά, τέλος ταφής, αύξηση μισθών, δικαστικά έξοδα για ΔΕΗ (η οποία πάει στα δικαστήρια το δήμο για ανώτατο συντελεστή χρέωσης στους χώρους της ΔΕΗ, με τα ποσά να είναι μεγάλα). Ακόμη, υπάρχει η «3κ» που δίνει δικαίωμα επιστροφής εργαζομένων στο δήμο, κάτι που αυξάνει κόστη μισθοδοσίας.

«Έγινε πολύ μεγάλο νοικοκύρεμα», σημείωσε επίσης, τονίζοντας πως από τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη εξαιρούνται οι τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, άτομα με αναπηρίες, μονογονεϊκές, άπορες και φθιλανθρωπικός, όπου εκεί θα ισχύει 50% έκπτωση.

«Ο Δ. Εορδαίας είναι ο χαμηλότερος δήμος σε χρεώσεις στα δημοτικά τέλη και είμαστε στο 40-50% κάτω από τους άλλους δήμους. Έχουμε τα μικρότερα δημοτικά τέλη στη Δ. Μακεδονία», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το πώς πάνε οι ανείσπρακτες οφειλές στο δήμο και πόσο μπορούν να κυνηγηθούν παλιά χρέη, ο κ. Ορφανίδης σημείωσε πως γίνεται εξορθολογισμός σε όλο το ταμείο και προχωρούν όλα. «Ξεπερνώντας κάποια θέματα, θα δούμε τι μέλη γενέσθαι και αν δεν έρθει η ρύθμιση θα συζητηθούν και άλλες λύσεις, όπως βεβαιώσεις οφειλών στην εφορία», σημείωσε επίσης.

Προσπαθούμε να είμαστε χρήσιμοι. Κανένας δήμος δεν θέλει να βάζει αυξήσεις σε δημότες. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο φτωχός συγγενείς και συνεχώς παρακαλάμε την κεντρική κυβέρνηση που πρέπει να στηρίξει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ιδίως την περιοχή μας, λόγω απολιγνιτοποίησης», κατέληξε.

X