Μια σημαντική και συνάμα πολυαναμενόμενη απόφαση έλαβε το δημοτικό συμβούλιο Εορδαίας στη συνεδρίαση της Τρίτης, καθώς αποφάσισε τη δωρεάν παραχώρηση της χρήσης του κτιρίου της στέγης υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Νοηματική υστέρηση και του κέντρου διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με κινητικές αναπηρίες και νοηματική υστέρηση.

Το κτίριο – κόσμημα με τις σημαντικές υποδομές, πρόκειται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στο αναπηρικό κίνημα στην περιοχή, είναι έτοιμο και πλήρως λειτουργικό και τεχνολογικά άρτιο από πλευράς υποδομών. Η παραχώρηση θα γίνει στον φορέα «ΛΑΜΠΗΔΟΝΕΣ» που είναι μια ΚΟΙΝΣΕΠ (κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση συλλογικής και κοινωνικής ωφέλειας), φορέας που διαχειρίζεται από εκπροσώπους των ατόμων με αναπηρία, γονέων ατόμων με αναπηρία αλλά και την εκκλησία.

Για ένα «όραμα της δημοτικής αρχής που γίνεται πράξη» έκανε λόγο στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Νίκος Φουρκιώτης, περιγράφοντας όλα τα βήματα που έγιναν από το 2017 οπότε και υποβλήθηκε πρόταση στο ΠΕΔ για την ανακατασκευή του πρώην γηροκομείου για τη στέγαση ατόμων με νοητική στέρηση. Χρειάστηκε αναστήλωση κτιρίου, αντισεισμική προστασία και δαπανήθηκαν επιπλέον χρήματα για το έργο. Η δημοτική αρχή Πλακεντά χρηματοδότησε με επιπλέον πόρους το έργο, το οποίο ολοκληρώθηκε ενώ ολοκληρώθηκε η προμήθεια 400.000 ευρώ για τον ιατρικό και λοιπό ξενοδοχειακό και τεχνικό εξοπλισμό.

Σημειώθηκε ότι εφόσον καταργήθηκε η ΚΕΔΕ του Δήμου Εορδαίας η μόνη λύση ήταν η ΚΟΙΝΣΕΠ, στην οποία παραχωρείται το κτίριο για 30 έτη με δυνατότητα ανανέωσης της σύμβασης παραχώρησης. Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 3,7 εκ. ευρώ, ωστόσο δαπανήθηκαν και επιπλέον χρήματα.

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Πλακεντάς έκανε λόγο για μια «ιστορική μέρα» που πολλοί θα συνειδητοποιήσουν τι σημαίνει στο πέρασμα του χρόνου. Ο δήμαρχος ευχαρίστησε ονομαστικά έναν προς έναν όσους βοήθησαν ώστε να γίνει το εν λόγω έργο, περιγράφοντας τα «σταυροδρόμια» που συνάντησαν τόσο σε αυτή όσο και σε προηγούμενες δημοτικές περιόδους, προκειμένου να ξεπεράσουν τους γκρεμούς που είχαν έρθει αντιμέτωποι.

«Εκεί θα φανεί πόσο ικανοί είμαστε να κάνουμε σαν κοινωνία εδώ που πρέπει», σημείωσε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως η λειτουργία της δομής με τη μορφή της ΚΟΙΝΣΕΠ έγινε μετά από διαβούλευση με τον σύλλογο ΑμΕΑ, μάλιστα έγιναν επαφές σε αντίστοιχη δομή στην Κομοτηνή ενώ δόθηκε και σχετική κατεύθυνση από την ΕΣΕΑΜΕΑ, ενώ εξετάστηκαν τέσσερα ακόμη μοντέλα που τελικά απορρίφθηκαν. Μίλησε για τη χρηματοδότηση λειτουργίας της δομής που προβλέπεται να γίνει με δαπάνες ΕΣΠΑ, με τον κ. Πλακεντά να δεσμεύεται ότι θα συνεχίζει να στηρίζει τον σύλλογο ως αρωγός και συμπαραστάτης.

Το λόγο έλαβαν τόσο Πρωτοσύγκελος Μητρόπολης Νικηφόρος Μανάδης όσο και η πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Όλγα Ντέλλα, με τον Πρωτοσύγκελο να εκφράζει τη συγκίνησή του για την υλοποίηση του υπέροχου αυτού κτιρίου για να στηρίξει τα παιδιά. Στη γιορτινή μέρα αναφέρθηκε και η κ. Ντέλλα, λέγοντας πως ο χώρος θα ζωντανέψει και θα υποδεχθεί τη χαρά, ευχαριστώντας όσους εργάστηκαν για την εξέλιξη αυτή.

Η παραχώρηση εγκρίθηκε ομόφωνα από το σώμα και μάλιστα έτυχε χειροκροτημάτων από τους δημοτικούς συμβούλους.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X