Δεύτερη θητεία κανείς;

Για το τι ακριβώς έγινε, ή δεν έγινε, στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές της Κυριακής 8 Οκτωβρίου στη Δυτική Μακεδονία θα διαβάσετε σε άλλες στήλες της εφημερίδας.

Εμείς εδώ θα επιχειρήσουμε να δούμε κάποια στατιστικά στοιχεία αλλά και αξιοπερίεργα τόσων αυτών, όσο και προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων.

***

Το αξιοπερίεργο είναι πως στη Δυτική Μακεδονία από τότε που υπάρχει και λειτουργεί η αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση, για την οποία ψηφίσαμε για πρώτη φορά το 2010, κανείς εκλεγμένος Περιφερειάρχης δεν έκανε δύο συνεχόμενες θητείες!

Πρώτος Περιφερειάρχης είχε αναδειχθεί ο τότε Νομάρχης Κοζάνης κ. Γιώργος Δακής, ο οποίος μετά από μία και μόνη θητεία το 2014 έχασε από τον κ. Θεόδωρο Καρυπίδη.

Μια θητεία μόνο έμεινε και ο κ. Καρυπίδης πριν παραδώσει τη θέση του το 2019 στο σημερινό Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Κασαπίδη.

***

Σήμερα, και μετά το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής ο κ. Κασαπίδης φαίνεται να απειλείται σοβαρά από τον κ. Γιώργο Αμανατίδη και ίσως να έχει κι εκείνος τη μοίρα των προκατόχων του, αν η ιστορία επαναληφθεί.

Εκτός κι αν καταφέρει να γίνει εκείνος η πρώτη εξαίρεση…

Σε λίγες μέρες θα μάθουμε.

Τι ρόλο παίζει η πρώτη θέση

του πρώτου γύρου των εκλογών

Ένα άλλο, επίσης, σημαντικό στοιχείο των περιφερειακών εκλογών είναι η θέση που καταλαμβάνουν οι συνδυασμοί που περνάνε στο δεύτερο γύρο, την πρώτη Κυριακή.

Μια θέση που δεν προδιαγράφει απαραίτητα και τη νίκη ή την ήττα, όπως θα δούμε παρακάτω.

***

Το 2010, την πρώτη Κυριακή ο κ. Γιώργος Δακής έχοντας τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας ήρθε πρώτος με ποσοστό 46,3% και τον ακολούθησε στο δεύτερο γύρο ο κ. Γιάννης Παπαϊορδανίδης, που είχε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος ήρθε δεύτερος με 38,4%.

Το προβάδισμα του κ. Δακή επιβεβαιώθηκε και τη δεύτερη Κυριακή όταν εξελέγη πρώτος αιρετός Περιφερειάρχης της Δυτικής Μακεδονίας με ποσοστό 51,81% έναντι του 48,19% που συγκέντρωσε ο κ. Παπαϊορδανίδης.

Αξίζει να επισημανθεί πως ένα χρόνο πριν τις πρώτες περιφερειακές εκλογές το ΠΑΣΟΚ είχε κερδίσει τις εθνικές εκλογές με ποσοστό 43,92% έναντι 33,47% της Νέας Δημοκρατίας, αλλά στη Δυτική Μακεδονία δεν κατάφερε να εκλέξει τον υποψήφιό του.

***

Το 2014, όντας ήδη τέσσερα χρόνια Περιφερειάρχης ο κ. Γιώργος Δακής, κατέβηκε πάλι στις εκλογές με το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας και πήρε την πρώτη Κυριακή ποσοστό 35,61%, ενώ ο κ. Θεόδωρος Καρυπίδης που υποστηριζόταν από τους Ανεξάρτητους Έλληνες συγκέντρωσε 29,13%.

Τη δεύτερη Κυριακή είχαμε την ανατροπή καθώς εξελέγη ο κ. Καρυπίδης συγκεντρώνοντας ποσοστό 59,01%, έναντι του 40,99% που κατάφερε να συγκεντρώσει ο κ. Δακής.

Μιλάμε για μια περίοδο που η κρίση είχε χτυπήσει για τα καλά την ελληνική κοινωνία και τα παραδοσιακά κόμματα, όπως η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ περνούσαν πολύ δύσκολες μέρες βλέποντας παντού τα ποσοστά τους να καταποντίζονται.

***

Στις εκλογές του Μαΐου του 2019 τα πράγματα εξελίχθηκαν πιο απλά καθώς ο σημερινός Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Κασαπίδης, όντας ακόμα βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και έχοντας την επίσημη στήριξη της, εξελέγη από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 52,13%!

Ο τότε Περιφερειάρχης κ. Θόδωρος Καρυπίδης που είχε πλέον και το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τους ΑΝ. ΕΛ., πήρε μόλις 24,25%!

***

Έτσι, είχαμε δύο ανατροπές εν ενεργεία Περιφερειαρχών, τη μία πίσω από την άλλη, χωρίς κανείς τους να καταφέρει να μείνει για δύο συνεχόμενες θητείες στη θέση του.

Την ερχόμενη Κυριακή θα κριθεί αν ο κ. Κασαπίδης είναι ο πρώτος που θα πετύχει την ανανέωση της θητείας του ή αν ακολουθήσει τη μοίρα των προκατόχων του.

Πάντως αυτή τη φορά, αν και εν ενεργεία, ξεκινά από τη δεύτερη θέση καθώς την πρώτη Κυριακή συγκέντρωσε 57.211 και ποσοστό 34,23, ενώ ο αντίπαλος του κ. Γιώργος Αμανατίδης με τις 59.332 ψήφους έχει ποσοστό 35,54%.

***

Αξίζει πάντως να επισημανθεί ότι το 2019 ο κ, Κασαπίδης είχε πάρει την πρώτη Κυριακή, όταν και εξελέγη, 94.105 ψήφους σε όλη τη Δυτική Μακεδονία!

Προχθές, συγκέντρωσε μόνο 57.211!

Μιλάμε, δηλαδή, για μια διαφορά 36.894 ψήφων!

***

Αυτά σε ό,τι αφορά τη μικρή, έστω, προϊστορία των περιφερειακών εκλογών στη Δυτική Μακεδονία.

Κάθε εκλογή, όμως, είναι μια νέα εκλογή με τα δικά της χαρακτηριστικά, κάτι που ισχύει και γι’ αυτήν που έχουμε μπροστά μας την Κυριακή 15 Οκτωβρίου.

 

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X