Η εκπομπή ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε, τον Γιάννη Μπακούρο, Καθηγητή Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας – Δ/ντής Ινστιτούτου Πολιτικής Προστασίας.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στον πολύ σημαντικό ρόλο της Πολιτικής Προστασίας, κάτι που οδήγησε στο εν λόγω Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο, τρία χρόνια πριν, το οποίο έχει έδρα στο ΠΔΜ και είναι διαεπιστημονικό.

Τρία χρόνια πριν αν είχαμε προβλέψει θα μπορούσαμε να είχαμε προβλέψει και να βάζαμε τις προδιαγραφές για το σήμερα, σημείωσε  ο κ. Μπακούρος, λέγοντας πως αρκετά έργα πραγματοποιήθηκαν, με προδιαγραφές όμως 40 και 50 ετών πριν, σημειώνοντας πως πρέπει να επικεντρωθούμε ώστε να γίνουν έργα με προδιαγραφές για τα επόμενα χρόνια, ώστε να προβλέπονται καταστροφές.

Το Ινστιτούτο κάνει έρευνα για φαινόμενα πολιτικής προστασίας, ωστόσο τόνισε πως δεν φτάνει μόνο η ίδρυσή του, αλλά χρειάζεται να έχει πολύ μεγάλη παρουσία στον τόπο, για να μπορέσει να βοηθήσει, να προσφέρει επιστημονική βοήθεια, να βοηθήσει τις διασωστικές ομάδες να βελτιώσουν την απόδοσής τους, στις τρεις φάσεις: Προετοιμασία, στη φάση εξέλιξης του γεγονότος και στο μετά. Η συνεισφορά του Ινστιτούτου συμβάλει στον συντονισμό, παροχή σύγχρονων μέσων στους εμπλεκόμενους, αλλά και η μελέτη παλαιότερων καταστροφών ώστε να εφαρμοστούν στις επόμενες.

Η πλέον δύσκολη φάση είναι το πώς θα επανέλθει η κανονικότητα, με το Ινστιτούτο να προωθεί task forces δυνάμεων άμεσης αντίδρασης, για ψυχολογική υποστήριξη των ανθρώπων που βιώνουν μια καταστροφή.

Ο σπόρος για το Ινστιτούτο, σημείωσε, ήρθε από τον Νίκο Χαρδαλιά, με τον τελευταίο να πίστεψε στο εγχείρημα, ιδίως σε μια περιφέρεια που έχει έντονες σχέσεις σε θέματα πολιτικής προστασίας, με τις χώρες στα σύνορά της, Αλβανία, Σκόπια, Βουλγαρία, καθώς ό,τι και να συμβεί οι χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν.

Ο κ. Μπακούρος σημείωσε πως σε πιο σοβαρές καταστάσεις απαιτείται η υπογραφή διασυνοριακών πρωτοκόλλων συνεργασίας, όπως κάνει στην Κορυτσά Αλβανίας το Ινστιτούτο, με στόχο την καλύτερη συνεργασία. «Δυστυχώς, παρά τα τεράστια βήματα προόδου, τον πολύ σημαντικό ρόλο του Υπουργείου και της ΓΓΠΠ, βήματα πρέπει να γίνουν ακόμη για τη διασυνοριακή συνεργασία», τόνισε, λέγοντας πως αυτό που σώζει από μεγαλύτερες καταστροφές είναι η «απίστευτο φιλοτιμία όσων εμπλέκονται στη διαχείριση καταστροφών».

Το Ινστιτούτο, μάλιστα, παρέχει μικρά τμήματα εκπαίδευσης στελεχών πολιτικής προστασίας, με τον κ. Μπακούρο να σημειώνει πως όλοι οι δήμοι δεν έχουν υπεύθυνους πολιτικής προστασίας με αποκλειστικά καθήκοντα, ενώ στα σχέδια του ΠΔΜ είναι η δημιουργία παρόμοιου μεταπτυχιακού τμήματος, για εκπαίδευση στελεχών και πολιτών.

Ο ίδιος μετέφερε καλές και κακές πρακτικές ξένων κρατών, σημειώνοντας πως «είμαστε πολύ κοντά σε άλλους και πιο μπροστά σε κάποια κομμάτια. Αυτό που χρειάζεται είναι εκπαίδευση, αλλά και ένα πιο σφιχτό πλαίσιο ώστε να μην διασπάται το πλέγμα της Πολ. Προστασίας».

Ακόμη, αναφέρθηκε στην εμπλοκή του Ινστιτούτου σε διεθνή project, με τον ίδιο να τονίζει τέλος πως «οι φωτιές σβήνουν το χειμώνα και τα αντιπλημμυρικά έργα γίνονται το καλοκαίρι» και θα έπρεπε να γίνεται καλύτερος συντονισμός και διαχείριση.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X