8Η Οκτωβρίου 2023, η ημέρα που καλούμαστε να επιλέξουμε τους συνδημότες που θα μας εκπροσωπήσουν για την επόμενη πενταετία στα όργανα διοίκησης του Δήμου και των Κοινοτήτων μας.

Προτού παραθέσω την άποψη μου, είναι απαραίτητο να αναφερθούν τα κριτήρια επιλογής υποψηφίων που δυστυχώς έχουν επικρατήσει, κυρίως στον Α΄ Βαθμό Αυτοδιοίκησης (δήμοι):

Α) η συγγένεια με τους υποψήφιους δημοτικούς και κοινοτικούς συμβούλους,
Β) η ανάγκη εύρεσης εργασίας ορισμένων υποψηφίων,
Γ) η δημοφιλία ορισμένων πρώην ή νυν αιρετών και συνδικαλιστών,
Δ) η ανάγκη απόσπασης-μετακίνησης από την οργανική τους επαγγελματική θέση ορισμένων υποψηφίων στο τόπο καταγωγής τους.

Ωστόσο, με αυτά τα κριτήρια δεν επιτυγχάνεται η σωστή αντιπροσώπευση αλλά επιβεβαιώνεται ο φαύλος κύκλος της ιδιοτέλειας και της αναποτελεσματικότητας.

Εύλογα, μπορεί να αναρωτηθεί ο καθένας και η καθεμιά, ποια θα έπρεπε να είναι τα «ιδανικά κριτήρια» επιλογής δημάρχου και δημοτικών συμβούλων.
Ας σταχυολογήσω λοιπόν την άποψή μου:

1ον η τεκμηριωμένη επαγγελματική εμπειρία και ο βιοπορισμός μέσω αυτής,
2ον η γνώση συγκεκριμένων αντικειμένων που απαιτούνται για την στελέχωση καίριων θέσεων,
3ον το επιστημονικό υπόβαθρο στην πλειοψηφία του συνδυασμού,
4ον η διάθεση ανιδιοτελούς προσφοράς, η οποία τεκμηριώνεται από την κοινωνική δράση κάθε υποψηφίου.

Επιπρόσθετα, η επιλογή του δημάρχου και του συνδυασμού που δύναται να επαναδιοικήσει τον Δήμο μας, πρέπει να πληροί το σημαντικότερο κατ’ εμέ κριτήριο:

Αυτό της εκπλήρωσης των προεκλογικών δεσμεύσεων ή έστω του μεγαλύτερου ποσοστού αυτών, ρητά και κατηγορηματικά!

Δηλαδή κάθε δημότης και δημότισσα είναι επιβεβλημένο, προτού αποφασίσει, να προχωρήσει στην απαραίτητη ανασκόπηση των προεκλογικών προγραμμάτων-δεσμεύσεων της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής που επιθυμεί την επανεκλογή της, έτσι ώστε να ελεγχθεί αν πληροί το προηγούμενο κριτήριο.
Πολλοί ίσως το θεωρήσουν ανεδαφικό. Σε αυτό το σημείο οφείλω να επισημάνω το σημαντικό ρόλο των μέσων ενημέρωσης που θα πρέπει πραγματικά και δίκαια να παραθέσουν αυτά τα συγκριτικά στοιχεία.

Τελευταίο άλλα όχι λιγότερο σημαντικό κριτήριο, αποτελεί ο ρόλος της εκάστοτε αντιπολίτευσης, είτε μείζονα είτε ελάσσονα. Η άσκηση τεκμηριωμένης κριτικής και η κατάθεση ρεαλιστικών προτάσεων, πρέπει να χαρακτηρίζει την παρουσία της στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου, έτσι ώστε να αποτελεί εν δυνάμει διεκδικητή της θέσης της συμπολίτευσης και όχι εφαλτήριο για την «ψευδή» ισχυροποίηση της υφιστάμενης δημοτικής αρχής.
Ο στόχος που πρέπει να πραγματώνεται με την ψήφο μας, είναι ένας:

ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ!

Υ.Γ. Για όσους βιαστούν να δηλώσουν τις αντιρρήσεις τους στα προαναφερθέντα τους προτείνω να το ξανασκεφτούν…και αφού το σκεφτούν καλά να εκφραστούν!

ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ, ΟΤΙ ΣΤΟΧΟΣ ΜΟΥ ΠΛΕΟΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΕΝΕΡΓΑ ΟΣΟΙ ΠΛΗΡΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΘΕΝΤΑ «ΙΔΑΝΙΚΑ» ΚΡΙΤΗΡΙΑ, ΟΠΟΤΕ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ!

ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ Γ. ΣΤΑΥΡΟΣ

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X