Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας φιλοξένησε την Αλεξάνδρα Βράκα, Υπεύθυνη του City ΚΕΠ, για τα ψηφιακά νέα της εβδομάδας.

Ειδικότερα, η ίδια υπενθύμισε πως «τρέχουν» αιτήσεις για ανέργους, εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους σε ό,τι αφορά σεμινάρια κατάρτισης.
Οι αιτήσεις σταματούν όταν συμπληρώνονται οι θέσεις. Το εκπαιδευτικό επίδομα για ανέργους είναι στα 2.000 ευρώ, ενώ για τους εργαζόμενους – αυτοαπασχολούμενους (και ελεύθερους επαγγελματίες) είναι στα 1.100 ευρώ.

Επίσης, για τους αποφοίτους ΕΠΑΛ ξεκίνησαν οι αιτήσεις για την Τάξη Μαθητείας μεταλεικιακού Έτους, με τις αιτήσεις να είναι ανοιχτές μέχρι τις 4 Οκτωβρίου. Ειδικότητες είναι διαθέσιμες στα τοπικά ΕΠΑΛ.

Στο κομμάτι των θέσεων εργασίας, αναμένεται άμεσα η προκήρυξη για τα άτομα με αναπηρία (με ποσοστό 50% κι πάνω) που θα προσληφθούν στο δημόσιο. Αφορά 1.591 άτομα σε 121 ειδικότητες και όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Η κ. Βράκα διευκρίνισε πως το ενδιαφέρον για τις θέσεις εργασίας μέσω ΑΣΕΠ είναι μεγάλο και όποιος ενδιαφέρεται στο CITY KEP υπάρχουν ήδη λίστες προτεραιότητες προκειμένου ο κόσμος να μπορέσει να κάνει την αίτησή του. Το CITY KEP εξυπηρετεί κάθε φορά συγκεκριμένο αριθμό αιτήσεων.

Ακόμη, αναμένεται προκήρυξη για 1.100 θέσεις μόνιμης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, χωρίς όριο ηλικίας, και θα αφορά κλητήρες, τραπεζοκόμους, εργάτες κ.α.  Αρκετός κόσμος, επίσης, φαίνεται πως εκδηλώνει το ενδιαφέρον του για διορισμό στο δημόσιο, μιας και αρκετοί πλέον προσλαμβάνονται, ενώ μόνο το 2025 θα προσληφθούν 20.000 εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, 4.000 εξ αυτών θα είναι στο ΕΣΥ.

Ακόμη, ξεκινάει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στον ΕΟΠΕΠ, για τις εξετάσεις των αποφοίτων π. ΙΕΚ, ΣΑΕΚ και ΣΕΚ, με βεβαίωση επαγγελματικής κατάρτισης από τη σχολή που φοίτησαν, με τις εν λόγω εξετάσεις να είναι πολύ σημαντικές καθώς παίρνουν άδεια ασκήσεων επαγγέλματος.  Το κόστος είναι σεβαστό για συμμετοχή στις εξετάσεις, αλλά το πτυχίο ανοίγει επαγγελματικές διόδους, ιδίως στους τεχνίτες.

Επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών δικαιούνται περιοχές γύρω από το Ν. Κοζάνης για όσους έχουν χαμηλό εισόδημα, με τον κόσμο να πρέπει να το ψάξει σχετικά.

Σε ό,τι αφορά το Πρόγραμμα «Smart Readiness»:  Επιχορηγούνται εργασίες που θα γίνουν σε κτήρια (μονοκατοικίες και πολυκατοικίες), ώστε να τοποθετηθεί οπτική ίνα για γρήγορο ίντερνετ, ενώ θα δοθεί και κουπόνι για να συνδεθεί το κάθε νοικοκυριό. Στις πολυκατοικίες ορίζεται κάποιος ως διαχειριστής, κατασκευάζεται η κάθετη καλωδίωση της οπτικής ίνας στο κτήριο, διασυνδέονται οι μετρητές (λεβητοστάσιο κ.ο.κ. για αυτοματισμό) και έπειτα πας στον πάροχο και συνδέεσαι. Όλοι η διαδικασία καλύπτεται από το πρόγραμμα και υπάρχει και μητρώο εγκεκριμένων εγκαταστατών, οι οποίοι πληρώνονται από το υπουργείο απευθείας.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα προεργασίας ανέργων 18-29 ετών μέσω ΔΥΠΑ. Υπάρχει κοινή παραδοχή ότι αρκετές είναι οι επιχειρήσεις που ψάχνουν προσωπικό και δεν βρίσκουν, με τον μισθό να ανέρχεται στα 700 με 750 ευρώ.

X