Η εκπομπή Ραδιοεφημερίδα με την Αναστασία Κοτζακόλιου φιλοξένησε την Ελισσάβετ Δερβενιωτάκη, Αντιπρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ν. Κοζάνης.

Όπως τόνισε η ίδια έχουν φτάσει και στα φτάσει και στα φαρμακεία της Πτολεμαΐδα σχεδόν όλες οι ποσότητες των αντιγριπικών εμβολίων και είναι έτοιμοι να ξεκινήσει ο εμβολιασμός όπως κάθε χρόνο, με τους φαρμακοποιούς να είναι πιστοποιημένοι να κάνουν τα εμβόλια, εφόσον υπάρχει συνταγή γιατρού.

Πέρυσι λόγω κορωνοϊού ίσχυε ένα καινούριο μέτρο, όπου οι πολίτες μπορούσαν να κάνουν το εμβόλιο στα φαρμακεία να κάνουν το εμβόλιο χωρίς συνταγή και ακολούθως τους φαρμακοποιούς να καταχωρούν έπειτα τα εμβόλια στην πλατφόρμα του Υπουργείου. Μάλιστα επειδή το εν λόγω μέτρο είχε αποδώσει και έκανε τον εμβολιασμό πιο εύκολο, οι φαρμακοποιοί εκτιμούσαν ότι θα εφαρμοζόταν και εφέτος.

Μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν, το υπουργείο είπε ότι θα εφαρμοστεί από 1 Νοεμβρίου και όχι για όλα τα εμβόλια, αλλά για τα παλιού τύπου, όπου θα μπορεί να τα προμηθευτεί μέσω του ΑΜΚΑ του από το φαρμακείο. Στα ενισχυμένα αποφασίστηκε ότι χρειάζεται συνταγή.

Ερωτηθείς αν ο κόσμος εμπιστεύεται τα αντιγριπικά εμβόλια, η ίδια απάντησε πως τα τελευταία χρόνια υπήρξε αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού, μόνο πέρυσι υπήρξε μια μικρή πτώση ίσως και λόγω των εμβολίων του κορωνοϊού.

Η ίδια κάλεσε τον κόσμο να εμβολιάζεται για την γρίπη, τη στιγμή δε μάλιστα που υπάρχει αύξηση στα κρούσματα του κορωνοϊού, με τον κόσμο να επιστρέφει στα φαρμακεία για rapid και self test.

Τέλος, ερωτηθείς αν επαρκούν οι ποσότητες φαρμάκων στα φαρμακεία, η ίδια τόνισε πως σήμερα υπάρχουν οι επαρκείς ποσότητες, αλλά για τον χειμώνα εξέφρασε την ελπίδα τα πράγματα είναι εφέτος καλύτερα από πέρυσι. Ελλείψεις πάντως υπάρχουν και σήμερα, λ.χ. σε εισπνεόμενα.

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X