Έρχεται και η νομοθετική ρύθμιση για την τηλεθέρμανση – Επ’ ευκαιρία της ημέρας… – Ο ΑΝΕΜΟΔΕΙΚΤΗΣ σχολιάζει (30/10)

Την είδηση έδωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Αμανατίδης προχθές.

Αύριο Πέμπτη, θα έρθει στη Βουλή και η νομοθετική ρύθμιση εκ μέρους της Κυβέρνησης στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται όσα συμφωνήθηκαν και συνυπογράφηκαν πρόσφατα μεταξύ των Δήμων Αμυνταίου, Εορδαίας, Κοζάνης, του Υπουργείου Ενέργειας και της ΔΕΗ.

Μια ρύθμιση η οποία, προφανώς, θα περιλαμβάνει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το Υπουργείο, δηλαδή η Κυβέρνηση, καθώς τα υπόλοιπα που αφορούν τους Δήμους και τη ΔΕΗ θα τακτοποιηθούν μέσω των διμερών συμβάσεων.

***

Συμβάσεις για τις οποίες έχουν ξεκινήσει ήδη οι συζητήσεις ανάμεσα στη ΔΕΗ και τους δύο Δήμους, της Εορδαίας και της Κοζάνης, όπως και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις τους που λειτουργούν και έχουν την ευθύνη των τηλεθερμάνσεων.

Συζητήσεις που ξεκίνησαν από την περασμένη εβδομάδα, συνεχίστηκαν ακόμα και το Σάββατο με τις τρεις πλευρές να καταθέτουν τις δικές τους προτάσεις, και θα συνεχιστούν έως ότου καταλήξουν σε κοινά αποδεκτούς όρους, για να μπουν οι απαραίτητες υπογραφές.

***

Εν τω μεταξύ και μετά τα αρχικά προβλήματα που αντιμετώπισαν τα δίκτυα τηλεθέρμανσης σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα, φυσιολογικά και αναμενόμενα για τέτοιου είδους συστήματα όταν μπαίνουν σε λειτουργία όπως υποστηρίζουν γνώστες των θεμάτων αυτών, η κατάσταση έχει αρχίσει να ομαλοποιείται και τα σπίτια μας να ζεσταίνονται ικανοποιητικά.

Βέβαια, βοηθάει και ο καλός καιρός των ημερών που θυμίζει Άνοιξη και όχι προχωρημένο Φθινόπωρο, χάρη στον οποίο δεν είναι απαραίτητο να ζητάμε μεγάλες θερμοκρασίες από τις τηλεθερμάνσεις, ειδικά τις ώρες της ημέρας.

Αυτό μας επιτρέπει να μειώνουμε την κατανάλωση θερμικής ενέργειας, κάτι που ελπίζουμε βάσιμα πως θα «συγκρατήσει» και το ύψος των πρώτων λογαριασμών που, αργά ή γρήγορα, θα μας έρθουν, οι οποίοι θα έχουν υπολογιστεί φυσικά με τις νέες, αυξημένες, τιμές.

Τουλάχιστον να μπούμε στη νέα εποχή της τηλεθέρμανσης με πιο ήπιο τρόπο, ευελπιστώντας και σ’ έναν, επίσης, ήπιο χειμώνα, με μειωμένες όσο γίνεται περισσότερο τις ανάγκες μας για θέρμανση.

Επ’ ευκαιρία της ημέρας…

Οι διάφορες εθνικές ή τοπικές μας γιορτές, όσο και αν σε ορισμένους φανεί περίεργο, θα πρέπει να είναι αρκετά δύσκολες για πολλούς από τους επίσημους μας.

Γιατί μπορεί να φοράνε το καλό τους κοστούμι, την κομψή, ασορτί με την περίπτωση, γραβάτα, και το πιο λαμπερό τους χαμόγελο, αλλά το ότι περνάνε δύσκολες ώρες φαίνεται όταν τους ζητηθεί από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να κάνουν την… καθιερωμένη δήλωση επ’ ευκαιρία της ημέρας.

***

Μόλις κληθούν να στηθούν μπροστά στις κάμερες, όλοι τους, έμπειροι και πρωτοεμφανιζόμενοι, προσέρχονται, αρχικά, μ’ ένα συγκρατημένο χαμόγελο.
Το χαμόγελο στη συνέχεια σβήνει, σχεδόν αμέσως, δίνοντας τη θέση του σ’ ένα σοβαρό και ενίοτε συννεφιασμένο ύφος, αρμόζων και κατάλληλο για την περίσταση.

Δεν αποκλείεται μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, να εμφανιστεί και ένα ελαφρύ τρέμουλο του κάτω χείλους του στόματος τους ή του σαγονιού τους, στοιχείο που εμείς οι κοινοί θνητοί είναι πολύ πιθανό να το αποδώσουμε στη συγκίνηση που αισθάνονται λόγω της ημέρας.

***

Ωστόσο, έγκριτοι ειδικοί και καλοί γνώστες της γλώσσας του σώματος αλλά και τους στόματος που έχουν μελετήσει ενδελεχώς και επισταμένως τον τρόπο με τον οποίο οι επίσημοι κάνουν δηλώσεις, πάντα επ’ ευκαιρία της ημέρας, έχουν αποφανθεί ότι το τρέμουλο στο κάτω χείλος ή το σαγόνι εμφανίζεται στις περιπτώσεις που αυτός που μιλά μπροστά στις κάμερες αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι καλά ξεκίνησε να μιλάει, αλλά το θέμα είναι πώς θα καταφέρει να τελειώσει.

Μια δυσάρεστη για πολλούς από τους επίσημους εξέλιξη, η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός πως την ώρα που μιλάνε κατανοούν και οι ίδιοι ότι όντες απροετοίμαστοι και παρόλο που καταφεύγουν σε επαναλαμβανόμενες κοινοτυπίες και χιλιοειπωμένες, από άλλους, φράσεις, δεν είναι και τόσο εύκολο να ανταπεξέλθουν στη δυσκολία που αναμφίβολα έχει ο προφορικός λόγος, ειδικά όταν απ’ το άγχος σου να πεις κάτι καλό, χωρίς να «το έχεις» όπως συνηθίζουμε να λέμε, ξεχνάς εντελώς τη χρήση και την αξία που έχουν τα σημεία στίξης, τα κόμματα και οι τελείες.

***

Γι’ αυτό, οι ειδικοί συνιστούν στους επίσημους να επιλέγουν σε τέτοιες περιπτώσεις φράσεις που μπορεί να είναι κλισέ, αλλά είναι ικανές να μην τους βάζουν σε δύσκολη θέση.

Φράσεις όπως, «χρόνια πολλά», «πάντα ελεύθεροι», και «πάντα να γιορτάζουμε ενωμένοι», θεωρούνται και είναι οι πιο ανώδυνες, που κάνουν για κάθε περίσταση, εύκολα τις λες και ευκολότερα ξεμπερδεύεις με τις δηλώσεις επ’ ευκαιρία της ημέρας.

Δώρα στα παιδιά της Παιδιατρικής Κλινικής του Μαμάτσειου πρόσφερε η Ένωση Καθηγητών/-τριών Αγγλικής Δυτικής Μακεδονίας

Δώρα στα παιδιά που πέρασαν την Πρωτοχρονιά στην Παιδιατρική Κλινική του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης πρόσφερε την Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2025 το Δ.Σ. της Ένωσης Καθηγητών/-τριών Αγγλικής

Read More »

Μαγευτική ήταν η βραδιά για την υποδοχή του 2025 στην Καστοριά (Φωτογραφίες)

Στην κατάμεστη πλατεία «Αφών Εμμανουήλ», στη μαγευτική συνοικία Ντολτσό, κάτοικοι και επισκέπτες της Καστοριάς υποδέχθηκαν το νέο έτος σε μια εντυπωσιακή μουσική εκδήλωση, που διοργάνωσε

Read More »
X