Σχεδόν 200 χημικές ουσίες που είναι πιθανό να προκαλούν καρκίνο του μαστού εντοπίστηκαν σε υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών και του χαρτιού, σύμφωνα με έρευνα του ελβετικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Food Packaging Forum».

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για ισχυρότερα προληπτικά μέτρα για τη μείωση αυτών των χημικών ουσιών στα καθημερινά προϊόντα. Συγκεκριμένα, κατά την έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Frontiers in Toxicology», ανιχνεύτηκαν 189 τέτοιες ουσίες σε υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων 143 σε πλαστικά και 89 σε χαρτί ή χαρτόνι.

«Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι γνωστές ή πιθανές καρκινογόνες ουσίες από υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα μπορούν να βρεθούν σε ανθρώπους», δήλωσε στο CNN η Τζέιν Μάνκε, διευθύνουσα σύμβουλος και επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος στο Food Packaging Forum, μία εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Οι τοξικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην προετοιμασία των τροφίμων περνούν στο ανθρώπινο σώμα, σύμφωνα με τη μελέτη. «Το να απαλλαγούμε από αυτά τα γνωστά ή ύποπτα καρκινογόνα από τα τρόφιμα μας είναι μια σημαντική κίνηση για την πρόληψη του καρκίνου», είπε η Μάνκε.

«Πολλές από αυτές τις χημικές ουσίες έχουν ήδη ταξινομηθεί ως κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία, ωστόσο εξακολουθούν να επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται σε υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα και περνούν σε αυτά που τρώμε», δήλωσε η Τζένι Κέι, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Silent Spring, έναν οργανισμό επιστημονικής έρευνας που επικεντρώνεται στη σχέση μεταξύ χημικών ουσιών, υγείας των γυναικών και καρκίνου του μαστού.

Τα ποσοστά πρώιμου καρκίνου του μαστού σε γυναίκες κάτω των 50 ετών αυξάνονται και οι ειδικοί σημειώνουν ότι η τάση δεν μπορεί να εξηγηθεί μόνο από τη γενετική. «Τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνονται επίσης σε νεότερους ανθρώπους», τόνισε στο CNN ο Δρ. Λεν Λίχτενφελντ, πρώην αναπληρωτής επικεφαλής ιατρικός διευθυντής της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Πληροφορίες από χιλιάδες μελέτες
Για την έρευνα αυτή, η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε έναν πρόσφατα δημοσιευμένο κατάλογο ουσιών που δυνητικά μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του μαστού, τον οποίο ανέπτυξαν ερευνητές του Ινστιτούτου Silent Spring. Χρησιμοποιήθηκε επίσης η βάση δεδομένων (FCCmigex Database) του «Food Packaging Forum» για τις χημικές ουσίες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, η οποία συγκεντρώνει πληροφορίες από χιλιάδες δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι επικίνδυνες χημικές ουσίες που εντοπίστηκαν ήταν ήταν δισφαινόλες, φθαλικές ενώσεις ή υπερφθοροαλκύλια και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες. Πρόκειται για ουσίες που είναι γνωστές ως PFAS, τα αποκαλούμενα και «παντοτινά χημικά», καθώς το χαρακτηριστικό τους είναι πως δεν διασπώνται στο περιβάλλον.

Τα είδη που μελετήθηκαν προέρχονται από αγορές σε περιοχές του κόσμου με υψηλές κανονιστικές ρυθμίσεις για τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ και των ΗΠΑ.

«Το γεγονός ότι υπάρχουν τόσες πολλές πιθανές καρκινογόνες ουσίες του μαστού στις συσκευασίες των τροφίμων και μπορούν να περάσουν στα τρόφιμά μας είναι μόνο ένα παράδειγμα για την καθημερινή ακούσια έκθεσή μας σε επικίνδυνες χημικές ουσίες», δήλωσε η Κέι, η οποία συνέταξε σχετική μελέτη το 2024, που δημοσιεύτηκε στο Environmental Health.

«Οι καταναλωτές δεν πρέπει να παρακολουθούν όλη την επιστημονική βιβλιογραφία σχετικά με το ποιες χημικές ουσίες πρέπει να αποφεύγουν. Θα πρέπει να εναπόκειται στις ρυθμιστικές αρχές να αναγνωρίσουν τον κίνδυνο και να αναλάβουν δράση», πρόσθεσε.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες τροφίμων σε ΗΠΑ και ΕΕ δέχονται πυρά για την αποτυχία τους να ενεργήσουτν γρήγορα ανταποκρινόμενες στις ερευνητικές ανησυχίες που έχουν προκύψει για την υγεία σχετικά με περίπου 14.000 χημικές ουσίες που είναι γνωστό ότι συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία τροφίμων. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για ισχυρότερα προληπτικά μέτρα για τη μείωση αυτών των χημικών ουσιών στα καθημερινά προϊόντα.

πηγή: ieidiseis.gr

X