Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου ο Βουλευτής της Π.Ε.  Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών και πρώτος Αιρετός Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, μαζί με τη Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Υπεύθυνη ΚΤΕ Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κ. Ευαγγελία Λιακούλη, έκαναν μια δήλωση για το υπό διαβούλευση αυτοδιοικητικό Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, που το χαρακτήριζαν ως «βόμβα στα θεμέλια της τοπικής δημοκρατίας», και στην οποία μεταξύ άλλων ανέφεραν και τα εξής:

«…Η Κυβέρνηση να πάρει πίσω την υποχρεωτική αυτοδίκαιη κατάργηση των εκατοντάδων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) των Δήμων. Τον αναγκαστικό αφανισμό των 600 Σχολικών Επιτροπών. Τη βίαιη λύση εκατοντάδων Δημοτικών Κοινωφελών Επιχειρήσεων σε όλη τη Χώρα. Τη σωρεία επικίνδυνων διατάξεων που “τινάζουν στον αέρα” την εκτέλεση κρίσιμων αρμοδιοτήτων και την παροχή υπηρεσιών προς τους συμπολίτες μας…» 

Ο ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ χθες επέλεξε το θέμα αυτό να το έχει ως πρώτο στην έντυπη έκδοση του δίνοντας περισσότερες πληροφορίες για το επίμαχο νομοσχέδιο (μπορείτε να διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ εδώ https://e-ptolemeos.gr/nomoschedio-allagon-stous-dimous-en-meso-eklogon-katargisi-nomikon-prosopon-kai-dimini-logodosia-telos-gia-oikonomiki-epitropi-kai-epitropi-poiotitas-zois-antidraseis-apo-tin-kede).

***

Όποιοι διάβασαν είτε τη δήλωση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, είτε το θέμα του ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΥ, αλλά και όσοι τα διαβάσουν τώρα, θα συμφωνήσουν μαζί μας πως οι αλλαγές που επιχειρούνται μέσω του νομοσχεδίου δεν αλλάζουν λίγο ή εν μέρει το τοπίο στην τοπική αυτοδιοίκηση (Δήμους) αλλά το αλλάζουν σχεδόν ολοκληρωτικά.

Γιατί η κατάργηση των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου σημαίνει πως καταργούνται Νομικά Πρόσωπα όπως είναι οι Οργανισμοί Πολιτισμού και Αθλητισμού, οι Βιβλιοθήκες, Κοινωφελείς Οργανισμοί που τρέχουν ορισμένα προγράμματα βοήθειας προς διάφορες ομάδες του πληθυσμού κ.τ.λ. κ.τ.λ.

Δεν καταργούνται φυσικά οι αρμοδιότητες που ασκούσαν όλα αυτά, αλλά μεταφέρονται στον οικείο Δήμο, μαζί με το υπηρετούν προσωπικό, ο οποίος γιγαντώνεται και προσθέτει κι άλλες υποχρεώσεις σ’ αυτές που έχει ήδη.

***

Το πώς και αν θα προχωρήσει αυτό το θέμα θα το δούμε σύντομα και πιθανότατα μετά τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, όπως λέει η λογική αλλά και είναι το σωστό.

Εκείνο όμως που μας έκανε εμάς εντύπωση είναι πως τόσες μέρες δεν είδαμε κάποια αντίδραση, αρνητική ή θετική, από τους πάμπολλους υποψήφιους Δημάρχους που διεκδικούν την ψήφο των πολιτών και στις περιοχές μας.

Δεν πρόλαβαν να το δουν, δεν του έδωσαν σημασία ή δεν το αξιολόγησαν σωστά;

Εμείς πάντως καμιά σχετική τοποθέτηση δεν είδαμε (σ. σ. εκτός και αν υπήρξε αλλά μας διέφυγε, οπότε ζητούμε συγγνώμη)  παρόλο που θα είναι ένα από τα κομβικά θέματα που θα βρουν μπροστά τους όποιοι εκλεγούν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

***

Υ.Γ. Το… ευχάριστο, ας πούμε, για τους Δημάρχους που θα εκλεγούν είναι πως «για κάθε νομικό πρόσωπο το οποίο καταργείται, ορίζεται ένας επιπλέον αντιδήμαρχος», όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΥ. Αυτό σημαίνει πως θα έχουν πάλι θέσεις και αξιώματα να προσφέρουν για να μην γκρινιάζουν οι εκλεγμένοι σύμβουλοι τους. Απλώς αντί για Προέδρους Νομικών Προσώπων θα έχουμε Αντιδημάρχους, οι οποίοι και εφόσον τα Νομικά Πρόσωπα που θα καταργηθούν είναι πολλά, σε ορισμένους Δήμους μπορεί να είναι περισσότεροι και από τους δημοτικούς υπαλλήλους! Αν συμβεί αυτό, μήπως να τους αναθέσουν και κάποια άλλη δουλειά να κάνουν, πέραν των αρμοδιοτήτων τους, βοηθώντας τους πολίτες όπου και όπως μπορούν, κάτι που υπόσχονται και προεκλογικά;

 

Εκλεκτικές… συγγένειες μεταξύ υποψηφίων.  

Παρακολουθώντας και διαβάζοντας τα δελτία τύπου που εκδίδουν οι πάσης φύσεως υποψήφιοι αυτές τις μέρες για να μας ενημερώσουν για τις προεκλογικές δραστηριότητες τους, διαπιστώνουμε πως υπάρχουν μερικές εκλεκτικές… συγγένειες μεταξύ τους.

Κατ’ αρχήν, όπου πάνε όλοι, χωρίς καμιά εξαίρεση, γίνονται δεκτοί με χαρά από τους πολίτες και σε ορισμένες περιπτώσεις και με ενθουσιασμό!

Περιπτώσεις όπου πολίτες πήραν στο… κυνήγι υποψήφιους δεν αναφέρθηκαν και άρα είμαστε σίγουροι πως δεν σημειώθηκαν, κάτι που μας κάνει να αισθανόμαστε περήφανοι που το πνεύμα καλής φιλοξενίας και ευγένειας ανθεί πάντοτε στον τόπο μας.

Στις δηλώσεις που κάνουν και καταγράφονται στα δελτία τύπου τους άπαντες δηλώνουν ξεκάθαρα και ευθαρσώς ότι διαθέτουν «ολοκληρωμένο σχέδιο» για τα πάντα.

Σχέδιο για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους επαγγελματίες, τους επιχειρηματίες και πάσης φύσεως επαγγελματική ή κοινωνική τάξη.

Συνήθως, για να μην πούμε πάντα, το σχέδιο αυτό δεν αναλύεται αλλά και δεν είναι και αναγκαίο καθώς υπάρχει αναρτημένο στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του υποψηφίου και μπορεί να το διαβάσει ο καθένας εφόσον έχει το χρόνο αλλά και το… κουράγιο για να το κάνει.

Οι πληροφορίες μας λένε πως δεν είναι ένα σχέδιο για όλα, αλλά υπάρχουν διαφορετικά ανάλογα με την περίπτωση!

Τέλος, όταν επισκέπτονται κάποιο σπουδαίο οργανισμό ή φορέα, είναι σίγουρο πως φεύγοντας θα δηλώσουν ότι γι’ αυτόν ειδικά έχουν ετοιμάσει και θα του αναθέσουν έναν «σπουδαίο ρόλο».

Ποιος ακριβώς δεν αποκαλύπτουν αλλά θα μας τον πουν, προφανώς, μετά τις εκλογές, εφόσον εκλεγούν, για να υπάρχει και μια δημιουργική αγωνία.

 

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X