Τα κρασιά με ένδειξη ΠΟΠ έχουν τυπικότητα και χαρακτήρα, που παραπέμπουν σαφώς στην περιοχή καταγωγής τους, ενώ μόνο το τοπωνύμιο μιας περιοχής που αποτελεί Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως εμπορική επωνυμία ενός προϊόντος

Τι σημαίνει η Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) για ένα κρασί και πώς αυτός ο τίτλος μπορεί να το αναδείξει, να τονώσει τον οινοτουρισμό, ακόμα και να κάνει γνωστή μία χώρα διεθνώς; Η ένδειξη Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) σε μία ετικέτα, σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημαίνει ότι το κρασί αυτό προέρχεται από νομοθετικά οριοθετημένη αμπελουργική ζώνη με συγκεκριμένο τοπωνύμιο, παράγεται από τις ποικιλίες που ορίζει ο νόμος για τη ζώνη αυτή, οινοποιείται με τον παραδοσιακό τρόπο της περιοχής και έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Τα κρασιά με ένδειξη ΠΟΠ έχουν τυπικότητα και χαρακτήρα, που παραπέμπουν σαφώς στην περιοχή καταγωγής τους, ενώ μόνο το τοπωνύμιο μιας περιοχής που αποτελεί Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως εμπορική επωνυμία ενός προϊόντος, όπως επισημαίνουν οι Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος.

ADVERTISING

Μάλιστα, στον αμπελώνα της Βόρειας Ελλάδας έχουν οριοθετηθεί έξι Ζώνες ΠΟΠ από τις συνολικά 33 στη χώρα, καθιστώντας την περιοχή σημαντική δύναμη στο πεδίο αυτό. Οι έξι ζώνες ΠΟΠ είναι οι εξής: ΠΟΠ Αμύνταιο, ΠΟΠ Γουμένισσα, ΠΟΠ Ζίτσα, ΠΟΠ Νάουσα, ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα και ΠΟΠ Ραψάνη. Οι τέσσερις από αυτές τις αμπελουργικές ζώνες αφορούν το Ξινόμαυρο, τη σημαντικότερη ελληνική ερυθρή ποικιλία, όπως λέει στη Voria.gr η διευθύντρια των Οινοποιών Βορείου Ελλάδος, Αλεξάνδρα Ανθίδου, και από αυτές τις τέσσερις στις δύο, στο Αμύνταιο και τη Νάουσα, έχουμε μονοποικιλιακούς οίνους, ενώ στις υπόλοιπες δύο, στη Γουμένισσα και στη Ραψάνη blend, με Negosca και Κρασάτο/Σταυρωτό αντίστοιχα. Στην ΠΟΠ Ζίτσα η πρωταγωνίστρια ποικιλία είναι η Ντεμπίνα, που βρίσκεται μόνο εκεί, ενώ η ιδιαιτερότητα στις Πλαγιές Μελίτωνα είναι πως όλη η αμπελουργική ζώνη ανήκει σε ένα οινοποιείο.

«Η ένδειξη ΠΟΠ βοηθά την προβολή μιας ολόκληρης περιοχής, δίνει ώθηση στον τουρισμό, ενισχύει οικονομικά τον τόπο και σηκώνει μαζί και όλη τη χώρα. Όλη η υφήλιος γνωρίζει το Μπορντό και τη Βουργουνδία» λέει η Αλεξάνδρα Ανθίδου, που τονίζει πάντως πως δεν είναι εύκολο για μια περιοχή να γίνει ΠΟΠ.

Οι έξι Ζώνες ΠΟΠ οίνων της Βόρειας Ελλάδας

Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά των έξι Ζωνών ΠΟΠ οίνων της Βόρειας Ελλάδας;

Η Ζώνη ΠΟΠ Αμύνταιο βρίσκεται στη Δυτική Μακεδονία, στην περιοχή του Αμυνταίου, γύρω από τη λίμνη Βεγορίτιδα. Η εν λόγω αμπελουργική ζώνη παραγωγής οίνων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης αναγνωρίστηκε το 1972. Εκτείνεται στην περιοχή του οροπεδίου του Αμυνταίου, μεταξύ των λιμνών Βεγορίτιδα και Πετρών, σε υψόμετρο 570-750 μ. και καταλαμβάνει 5.500 περίπου στρέμματα αμπελώνων. Το κλίμα είναι σχεδόν ηπειρωτικό, με χαμηλές θερμοκρασίες και σημαντικές χιονοπτώσεις τον χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι πνέουν με αρκετά μεγάλη συχνότητα βόρειοι άνεμοι. Η κύρια ποικιλία της περιοχής είναι το Ξινόμαυρο και με βάση την ποικιλία αυτή αναγνωρίζονται ως Ο.Π.Α.Π. Αμυνταίου οι εξής τύποι οίνων: ερυθρός και ροζέ, ξηρός, ημίξηρος και ημίγλυκος και ροζέ φυσικώς αφρώδης, ξηρός και ημίγλυκος.

 

Η Ζώνη ΠΟΠ Γουμένισσα βρίσκεται στους πρόποδες του Πάικου, γύρω από την πόλη της Γουμένισσας. Η εν λόγω αμπελουργική ζώνη παραγωγής ερυθρών ξηρών οίνων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης αναγνωρίστηκε το 1979. Ο κύριος όγκος των αμπελώνων, περίπου 2.000 στρέμματα φυτεμένα με τις ερυθρές ποικιλίες Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα, εκτείνεται στις ανατολικές πλαγιές του όρους Πάικο και σε λόφους με απαλές κλίσεις και υψόμετρο μεγαλύτερο από 150 μ.

 

Η Ζώνη ΠΟΠ Ζίτσα βρίσκεται στην Ήπειρο. Αναγνωρίστηκε το 1972 και αφορά σε λευκούς οίνους, ήρεμους ξηρούς και φυσικά αφρώδεις ξηρούς και ημίγλυκους, που παράγονται αποκλειστικά από την ποικιλία Ντεμπίνα. Η αμπελουργική ζώνη της Ζίτσας περιλαμβάνει αμπελώνες που βρίσκονται σε υψόμετρο 700 μ.

 

Η Ζώνη ΠΟΠ Νάουσα βρίσκεται γύρω από την πόλη της Νάουσας στους πρόποδες του Βερμίου. Αναγνωρίστηκε το 1971 και αφορά σε ερυθρούς οίνους που παράγονται από σταφύλια της ποικιλίας Ξινόμαυρο, η οποία καλλιεργείται σε μια έκταση περίπου 7.000 στρεμμάτων. Η αμπελουργική ζώνη της Νάουσας χαρακτηρίζεται από τους ψυχρούς βόρειους ανέμους που πνέουν τον χειμώνα, καθώς και από άφθονες βροχοπτώσεις, που σημειώνονται καθ` όλη τη διάρκεια του χρόνου, εκτός από τους μήνες του καλοκαιριού, κατά τους οποίους παρατηρείται συχνά ξηρασία. Στα ορεινά σημεία της ζώνης το έδαφος είναι αμμοαργιλο-πηλώδες (Γιαννακοχώρι, Φυτεία) και στα πεδινά χαρακτηρίζεται από αμμώδη άργιλο. Τα εδάφη αυτού του τύπου χαρίζουν στο ερυθρό κρασί «σώμα» και καλή δομή. Οι αμπελώνες είναι εγκατεστημένοι στις ηλιόλουστες και προφυλαγμένες από τους ψυχρούς ανέμους νοτιοανατολικές πλαγιές του όρους Βέρμιο, σε υψόμετρο από 150 έως 350 μέτρα. Οι ερυθροί οίνοι ΠΟΠ Νάουσα είναι κυρίως ξηροί, αλλά μπορεί να είναι και ημίξηροι και ημίγλυκοι. Οι ξηροί παλαιώνουν τουλάχιστον 1 χρόνο σε δρύινα βαρέλια, έχουν χρώμα ρουμπινί, σύνθετο μπουκέτο κόκκινων φρούτων και μπαχαρικών, πλούσια και μαλακή γεύση.

 

Η Ζώνη ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα βρίσκεται στη Χαλκιδική, στις πλαγιές του Μελίτωνα στη χερσόνησο Σιθωνία και αναγνωρίστηκε το 1982. Αφορά σε λευκούς και ερυθρούς ξηρούς οίνους, οι οποίοι παράγονται από σταφύλια των αμπελώνων που εκτείνονται στις πλαγιές του όρους Μελίτωνα στον Νέο Μαρμαρά της χερσονήσου της Σιθωνίας Χαλκιδικής. Οι αμπελώνες βρίσκονται σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 100 μ., δεν αρδεύονται και η απόδοσή τους δεν ξεπερνά τα 800 κιλά σταφυλιών ανά στρέμμα. Το κλίμα είναι ξηροθερμικό, αλλά η γειτνίαση των αμπελώνων με τη θάλασσα, καθώς και η παρουσία των δένδρων, που συνιστούν ένα φυσικό φράχτη εγκλωβίζοντας τη βραδινή ατμοσφαιρική υγρασία, εξισορροπούν τις θερμές μέρες του καλοκαιριού. Οι λευκοί οίνοι προέρχονται από τη συνοινοποίηση των λευκών ποικιλιών Αθήρι 50%, Ροδίτης 35% και Ασύρτικο 15%. Οι ερυθροί προέρχονται από τη συνοινοποίηση των ερυθρών ποικιλιών Λημνιό 70%, Cabernet Franc και Cabernet Sauvignon 30%, και παλαιώνουν τουλάχιστον για ένα χρόνο σε μικρά δρύινα βαρέλια.

 

Τέλος, η Ζώνη ΠΟΠ Ραψάνη βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου και αναγνωρίστηκε το 1971. Αφορά δε σε ερυθρούς ξηρούς οίνους που παράγονται από σταφύλια των ποικιλιών Ξινόμαυρο, Σταυρωτό και Κρασάτο και παλαιώνουν τουλάχιστον για ένα χρόνο σε δρύινα βαρέλια. Η αμπελουργική ζώνη της Ραψάνης καταλαμβάνει μια έκταση περίπου 3.100 στρεμμάτων, των οποίων η στρεμματική απόδοση δεν ξεπερνά τα 1.000 κιλά. Το φυσικό περιβάλλον της περιοχής και οι καλλιεργούμενες ποικιλίες κάνουν τον αμπελώνα της Ραψάνης έναν από τους ωραιότερους αμπελώνες της Ελλάδος. Ο ερυθρός οίνος ΠΟΠ Ραψάνη είναι βαθύχρωμος, με σύνθετο μπουκέτο κόκκινων φρούτων, δαμάσκηνων, βανίλιας, κανέλας και γεύση με πλούσιο σώμα, μαλακές τανίνες και μακρά διάρκεια.

Πηγή: https://www.voria.gr

X