Χαμηλότερα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα διαμορφώνεται το “πράσινο” τιμολόγιο της ΔΕΗ για το Σεπτέμβριο που ανακοινώθηκε σήμερα. Η σύγκριση γίνεται χωρίς να υπολογιστεί η όποια κρατική επιδότηση στα τιμολόγια που πιθανότατα θα υπάρξει και το Σεπτέμβριο, οπότε η τελική τιμή θα είναι αντίστοιχα χαμηλότερη.

Ειδικότερα, το “πράσινο” τιμολόγιο της ΔΕΗ για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες διαμορφώνεται στα 15,94 σεντς ανά κιλοβατώρα, έναντι 16,391 σεντς που ήταν η τιμή του Αυγούστου. Η τιμή για κατανάλωση πάνω από 500 κιλοβατώρες είναι 17,14 σεντς (από 16,955).

Χαμηλότερη είναι η χρέωση και για το νυχτερινό τιμολόγιο, στα 12,84 σεντς από 14,934 τον Αύγουστο.

H Protergia (METLEN, πρώην Mytilineos) έχει ανακοινώσει “πάγωμα” των τιμολογίων τον Σεπτέμβριο για τρίτο συνεχόμενο μήνα, στο επίπεδο που ίσχυσε τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Το “πράσινο” τιμολόγιο της εταιρείας διαμορφώνεται στα 15,99 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Σταδιακά αναμένεται η ανακοίνωση των τιμολογίων από το σύνολο των προμηθευτών, που θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής.

Nωρίτερα, στο θέμα της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και στα χαρακτηριστικά που έχει κάθε τιμολόγιο ανάλογα με το χρώμα του, την επιδότηση και τη συνολική κατανάλωση, αναφέρθηκε μιλώντας στο ERTNews και την εκπομπή News Room ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης. Όπως τόνισε μεταξύ άλλων: «Η τιμή εκκαθάρισης αγοράς για τον Αύγουστο έκλεισε χθες στα 130 ευρώ, τον προηγούμενο μήνα ήταν στα 134.

Άρα είμαστε και λίγο προς τα κάτω, γύρω στο 3,5%. λογικά αν κρατήσουν την ίδια εκπτωτική πολιτική και οι πάροχοι που από ότι είπε ο κ. Σκυλακάκης θα τις κρατήσουν, έτσι, είπε, έχει μιλήσει με το 70% των παρόχων, άρα λοιπόν αυτό που φαίνεται είναι ότι και τον Σεπτέμβριο θα κινηθεί μετά την έκπτωση γύρω στα 15 λεπτά η τιμή της κιλοβατώρας.

Επειδή το φθινόπωρο γενικώς η ζήτηση πέφτει, η ηλεκτρική ζήτηση, θεωρώ ότι θα υπάρξει μια σχετική αποκλιμάκωση των τιμών, είπε ο κύριος Σκυλακάκης.

Το φθινόπωρο πάντα έχουμε χαμηλή ζήτηση σε σχέση με το καλοκαίρι, οπότε και οι τιμές, πέφτουν.

Ένα τυπικό νοικοκυριό το καλοκαίρι καταναλώνει περίπου 500 με 600 κιλοβατώρες. Τώρα αν πάει σε ένα πράσινο τιμολόγιο με την επιδότηση παραδείγματος χάρη, θα πλήρωνε 75 ευρώ, χωρίς την επιδότηση θα πλήρωνε 82,5 ευρώ.
Ουσιαστικά μιλάμε για 7,5 ευρώ, είναι το όφελος που έχει.

Όσο οι κιλοβατώρες είναι λιγότερες, δηλαδή 200 – 300, δεν έχει και μεγάλη σημασία αν θα πας σε μπλε ή αν θα πας σε πράσινο ή θα πας σε κίτρινο, γιατί στο τέλος που θα πληρώσει το λογαριασμό η διαφορά θα είναι στα 4-5-6 ευρώ.
Εγώ όμως που έχω 1000 κιλοβατώρες και 1500 ή 2000 το μήνα, έχει μεγάλη σημασία το να πάω σε ένα πράσινο τιμολόγιο με 15 λεπτά και άλλο είναι να πάω σε ένα άλλο τιμολόγιο κίτρινο ή μπλε με 10 λεπτά.

Δηλαδή θέλω να πω ότι εκεί η διαφορά είναι σημαντική. Είναι 50 ευρώ το μήνα για παράδειγμα ή 70 ή 80. Άρα στις υψηλές καταναλώσεις εγώ προτείνω κίτρινο ή μπλε. Στις πολύ χαμηλές δεν έχει σημασία».

πηγή

X