Ενα μουσείο με ευρήματα μοναδικά στην Ελλάδα και παγκόσμιας αξίας αξίζει να μπει στην ταξιδιωτική σας ατζέντα.

Όταν βρεθείτε στα Γρεβενά, αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο και να επισκεφθείτε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο χωριό Μηλιά (ή Μηλέα), σε απόσταση 16 χιλιομέτρων από την πόλη. Ειδικά αν έχετε παιδιά που -όπως τόσο συχνά συμβαίνει- αγαπούν τους δεινοσαύρους και τα μαμούθ, η συγκεκριμένη επίσκεψη είναι must.

Στη ζούγκλα των Γρεβενών
Aπό το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα έως και σήμερα, η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας είναι γνωστή ως o ενεργειακός πνεύμονας της Ελλάδας, με τα μεγάλα κοιτάσματα λιγνίτη που τροφοδοτούσαν τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας και της Φλώρινας. Αυτός ο λιγνίτης προήλθε από τα δάση που καταπλακώθηκαν από χώματα και τελικά μετατράπηκαν σε άνθρακα. Μας είναι δύσκολο να φανταστούμε την ευρύτερη περιοχή γύρω από τη Μηλιά ή τις πλαγιές της Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης ως απέραντες ζούγκλες, με πυκνή βλάστηση και τρεχούμενα νερά, όμως αυτό συνέβαινε πριν εκατομμύρια χρόνια.

Η θαλερή χλωρίδα δημιουργούσε τον κατάλληλο βιότοπο για να ζούνε εδώ πολλά είδη άγριας προϊστορικής πανίδας. Μαμούθ, ρινόκεροι, σαρκοφάγα, ιππάρια (μικρά άλογα με τρία δάχτυλα), βοοειδή και μαχαιρόδοντες (μεγάλα αιλουροειδή με λεπτούς και πριονωτούς κυνόδοντες που θεωρούνται συγγενείς με τα σημερινά λιοντάρια).

Το παλαιοντολογικό ενδιαφέρον για την περιοχή ξεκινά στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Το 1997 υπήρξε, μάλλον με τυχαίο τρόπο η πρώτη σημαντική ανακάλυψη, σε μια λατομικού χαρακτήρα εγκατάσταση, ένα αμμορυχείο. Οι ερευνητές είδαν στην κορυφή ενός αμμόλοφου στις αποθέσεις του Αλιάκμονα, κάτι να προεξέχει. Αρχικά, νόμιζαν ότι ήταν πέτρα, αλλά ήταν ένα κομμάτι οστού ενός μεγάλου ζώου. Ξεκίνησαν συστηματικές ανασκαφές που αποκάλυψαν τα κόκκαλα και τα δόντια ενός ζώου με προβοσκίδα. Οι χαυλιόδοντες που βρέθηκαν σε χιαστί θέση ήταν πλήρεις και έφθαναν τα 4,39 μέτρα, από τους μεγαλύτερους που έχει ανακαλύψει η ανθρώπινη έρευνα.

Δέκα χρόνια μετά, στην ίδια περιοχή, βρέθηκαν ακόμα μεγαλύτεροι χαυλιόδοντες. Το μήκος τους, 5,02 μέτρα, σημαίνει ότι -πάντα σύμφωνα με τους ειδικούς- το ζώο στο οποίο ανήκαν ξεπερνούσε σε βάρους τους 6 τόνους και το ύψος του έως τους ώμους έφθανε τα 3,5 μέτρα.

διαβάστε περισσότερα στο travel.gr

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X