Πάσχα 2025: Πώς βάφουμε αυγά με κλωστές – Βήμα βήμα η διαδικασία

Το βάψιμο των αυγών αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της πασχαλινής προετοιμασίας. Το κόκκινο χρώμα, παραδοσιακά κυριαρχεί, συμβολίζοντας το αίμα της θυσίας του Χριστού και την αναγέννηση μέσα από τον άδειο Τάφο. Τα τελευταία χρόνια, νέες μέθοδοι εμπλουτίζουν το έθιμο, πέρα της κλασικής συνταγής, όπως το βάψιμο των αυγών με κλωστές.

Όπως αναφέρει η Νεκταρία Κοκκινάκη, πιστοποιημένη γευσιγνώστρια ελαιολάδου και πρέσβειρα της μεσογειακής διατροφής από το ευρωπαϊκό δίκτυο Mediterranean Diet Network (MD.net) στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «η τεχνική του βαψίματος με κλωστές ξεχωρίζει για την απλότητα, την οικολογική της διάσταση και το εντυπωσιακό αισθητικό αποτέλεσμα».

«Αντί των κλασικών βαφών, πολύχρωμες κλωστές τυλίγονται σφιχτά γύρω από τα αυγά πριν μπουν στη κατσαρόλα. Κατά τη διάρκεια του βρασμού, οι χρωστικές των κλωστών μεταφέρονται στο τσόφλι, δημιουργώντας μοναδικά και απρόβλεπτα σχέδια, σαν μικρά έργα τέχνης. Όλα τα μέλη της οικογένειας μπορούν να συμμετάσχουν και να δημιουργήσει ο καθένας, το δικό του ξεχωριστό αυγό» προσθέτει.

Σύμφωνα με την παράδοση, η Μεγάλη Πέμπτη και το Μεγάλο Σάββατο είναι οι καθιερωμένες ημέρες που βάφονται τα αυγά με εξαίρεση τη Μεγάλη Παρασκευή.

«Η κουζίνα μετατρέπεται σε ένα δημιουργικό εργαστήρι, όπου η φαντασία και τα χρώματα των κλωστών συνθέτουν μοναδικά πασχαλινά στολίδια» καταλήγει η κα Κοκκινάκη.

Υλικά

Αυγά
Κλωστές φλος διάφορα χρώματα
Αλουμινόχαρτο κομμένο σε κομμάτια
3 κουταλιές ξύδι

Εκτέλεση

Βάζουμε σε ένα μπολ τα αυγά με αρκετό νερό, ρίχνουμε ξύδι και τα αφήνουμε για 5 λεπτά.
Καθώς είναι βρεγμένα τα αυγά, τυλίγουμε τις κλωστές ανάλογα με τα σχήματα που θέλουμε να δημιουργήσουμε.
Στη συνέχεια τα κλείνουμε σφιχτά σε κομμάτια αλουμινόχαρτου και τα μεταφέρουμε σε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό.
Βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για τουλάχιστον 10 λεπτά.
Όταν είναι έτοιμα τα αποσύρουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Τα βγάζουμε από το αλουμινόχαρτο και αφαιρούμε τις κλωστές. Τα σκουπίζουμε με στεγνό πανί.
Σε ένα απορροφητικό χαρτί βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και περνάμε τα αυγά για να γυαλίσουν.

πηγή: dnews.gr

Η ΔΕΗ πρώτη ελληνική εταιρεία-μέλος του DIGITALEUROPE – Στο επίκεντρο η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της ενέργειας

Στο DIGITALEUROPE, τον κορυφαίο ευρωπαϊκό φορέα που εκπροσωπεί τους ψηφιακά εξελισσόμενους κλάδους εντάχθηκε πρόσφατα ο Όμιλος ΔΕΗ. Ως το πρώτο εταιρικό μέλος από την Ελλάδα,

Read More »

Στο “φουλ” οι εργασίες για τοποθέτηση ηλεκτροφωτισμού στην Οδό Βενιζέλου στην Πτολεμαΐδα (ρεπορτάζ της Κούλας Πουλασιχίδου)

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εργολαβία για τοποθέτηση νέου ηλεκτροφωτισμού σε μεγάλο μέρος της Πτολεμαΐδας. Αυτές τις ημέρες οι εργασίες πραγματοποιούνται στην Οδό Βενιζέλου και συγκεκριμένα

Read More »

Θ. Κακουλίδης: Κάλεσμα στον κόσμο αύριο Εργατική Πρωτομαγιά στην πλατεία: “Να τιμήσουμε όσους αγωνίστηκαν”

Η εκπομπή Ραδιοεφημερίδα με την Αναστασία Κοτζακόλιου, φιλοξένησε τον Θεόδωρο Κακουλίδη – Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας, ο οποίος κάλεσε τον κόσμο να βρίσκεται στις

Read More »

Ο Νικόλαος Ντάβος στη «Ναυτεμπορική»: Οι προϋποθέσεις για την ενίσχυση της εγχώριας αγοράς πράσινου υδρογόνου

Στην ειδική έκδοση της naftemporiki.gr «Η Ενέργεια Αλλάζει το Περιβάλλον», ο Νικόλαος Ντάβος, Συνιδρυτής και Διαχειριστής του CluBE, γράφει για τις προϋποθέσεις για την ενίσχυση

Read More »

Το «ψηφιακό χάσμα» στη Δ. Μακεδονία έφερε διαφωνίες στην Περιφερειακή Επιτροπή – Ραφαηλίδης: «Η Περιφέρεια σήμερα είναι πίσω στις υπηρεσίες του gov.gr»

Αίτια διαφωνιών αποτέλεσε στην περιφερειακή επιτροπή Δ. Μακεδονίας, η εκτενής συζήτηση που έγινε γύρω από το «πράσινο φως» για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης που αφορά

Read More »
X