Ν. Τσάγιας: 2.500 – 3.000 γυναίκες κάθε χρόνο στην Ελλάδα διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού

Η εκπομπή Ραδιοεφημερίδα με την Αναστασία Κοτζακόλιου φιλοξένησε στο ένθετο «Healthy Talks By Dioscurides» τον Νίκο Τσάγια  Γυναικολόγο/ Μαιευτήρα, μιλώντας για τον μήνα Οκτώβριο, που είναι ο μήνας πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού.

Όπως είπε σχετικά ο ίδιος στόχος είναι να ευαισθητοποιηθούν οι γυναίκες, καθώς με την πρόληψη ο καρκίνος μπορεί να αντιμετωπιστεί: «Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος σε εμφάνιση και είναι η κύρια αιτία θανάτου για γυναίκες κοντά στην εμμηνόπαυση, ενώ είναι τύπος καρκίνου που θεραπεύεται. Στόχος είναι να ευαισθητοποιηθούν οι γυναίκες και να στραφούν στην πρόληψη. Περίπου 2.500 με 3.000 γυναίκες κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού, αλλά χάρη στην πρόληψη αυτός θεραπεύεται και μόνο το 3% μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο».

Ακόμη και στις περιπτώσεις καρκίνου που εντοπίστηκε αργά, χάρη στα νέα μηχανήματα, ακόμη και μεταστατικοί καρκίνοι του μαστού μπορούν να μετατραπούν σε χρόνια νόσος. Ια τον καρκίνο του βαθμού υπάρχει γενετικό υπόβαθρο, αλλά και άλλοι παράγοντες όπως διατροφή, παχυσαρκία κ.α. «Μια αλλαγή στον τρόπο της ζωής μας, όπως η διακοπή καπνίσματος, αλκοόλ και η πρόληψη στην περίπτωση που υπάρχει ιστορικό, να κάνουμε πιο συχνά εξετάσεις», σημείωσε. Το θέμα της κληρονομικότητας, ευθύνεται σε ποσοστό 7-10% των ποσοστών καρκίνου του μαστού.

Επιβάλλεται η τακτική εξέταση στον γυναικολόγο, με ψηλάφηση και υπέρηχο μαστών, ενώ μπορεί να διαγνωστεί από την ίδια τη γυναίκα στα πλαίσια της αυτοεξέτασης, ή στο πλαίσιο του τακτικού ελέγχου. Έπειτα, ο γιατρός θα τη συστήσει τι πρέπει να κάνει ώστε να εντοπιστούν τα όποια ευρήματα, μέσω των εργαλείων που υπάρχουν διαθέσιμα στους γιατρούς σήμερα.

Οι θεραπείες που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια είναι περισσότερο εξατομικευμένες, σημειώνει επίσης, τονίζοντας πως η έγκαιρη πρόληψη σώζει ζωές, με απώτερο στόχο να ευαισθητοποιηθούν οι γυναίκες για έγκαιρη πρόληψη.

Ο Νοέμβριος είναι μήνας πρόληψης για τον καρκίνο του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας, οπότε είναι σημαντική η πρόληψη και προς αυτή την κατεύθυνση.

Να σημειωθεί πως ο καρκίνος του μαστού σχετίζεται και με άλλους γυναικολογικούς καρκίνους όπως των ωοθηκών.

Σε περιπτώσεις καρκίνου που είναι άτεκνες γυναίκες, συνίσταται η κατάψυξη των ωαρίων ή εμβρύων, ώστε να σωθεί η γονιμότητά τους και αφού θεραπευτούν να προχωρήσουν σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Επίσης, σημείωσε πως οι γυναίκες που έχουν περάσει από καρκίνο μαστού μπορούν να θηλάσουν.

Οι γυναίκες που θηλάζουν, θα πρέπει να υποβληθούν σε μαστογραφία αν θηλάζει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τέλος, ερωτηθείς αν οι θεραπείες της εξωσωματικής μπορούν να προκαλέσουν παρόμοιες μορφές γυναικολογικού καρκίνου, απάντησε πως η ατεκνία έχει συνδεθεί με την πρόκληση καρκίνου του μαστού και όχι η εξωσωματική. Τόνισε, δε, πως έχουν γίνει μελέτες και δεν σχετίζεται.

 

Δώρα στα παιδιά της Παιδιατρικής Κλινικής του Μαμάτσειου πρόσφερε η Ένωση Καθηγητών/-τριών Αγγλικής Δυτικής Μακεδονίας

Δώρα στα παιδιά που πέρασαν την Πρωτοχρονιά στην Παιδιατρική Κλινική του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης πρόσφερε την Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2025 το Δ.Σ. της Ένωσης Καθηγητών/-τριών Αγγλικής

Read More »
X