Μελομακάρονα: Oι καλύτερες συνταγές του “Γαστρονόμου” για το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων

Τα μελομακάρονα είναι γλύκισμα τελετουργικό με ρίζες πανάρχαιες και βασικά υλικά γεμάτα συμβολισμούς, όπως τα καρύδια, το πορτοκάλι και το μέλι, που αντιπροσωπεύουν την αφθονία, τη χαρά και τη ζωή.

Η λέξη, ετυμολογικά, προέρχεται από την αρχαιοελληνική «μακαρία», ένα είδος ζυμωτής, ημίγλυκης ψυχόπιτας με οβάλ σχήμα σαν φουσκωτή λαγάνα, που σερβιριζόταν στα νεκρώσιμα δείπνα για να τιμηθεί η μνήμη του αποθανόντος, να μακαριστεί δηλαδή ο νεκρός. Στα μεσαιωνικά και βυζαντινά χρόνια, το νεκρώσιμο δείπνο συνολικά ονομαζόταν «μακαρωνία» και, εκτός από τη μακαρία, σέρβιραν και ζυμαρικά. Με τα χρόνια η μακαρία κόπηκε σε μικρότερα και πιο εύχρηστα κομμάτια, διατηρώντας το οβάλ σχήμα, αλλά για να γλυκάνει κάπως ο πόνος της απώλειας για τον νεκρό, περιλούστηκε με αραιωμένο μέλι, δίνοντας πια στο γλυκό την τελική μορφή και το όνομά του: μελομακάρονο = μέλι + μακαρία.

Παραδοσιακά μελομακάρονα της γιαγιάς

Μελομακάρονα με κακάο στη ζύμη και επικάλυψη σοκολάτας

Μελομακάρονα με σιμιγδάλι και αλεύρι

Δείτε περισσότερες συνταγές στον ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟ εδώ 

Θ. Ζαφειρίδης: Διαμάντι το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» – Συμβουλές για καλύτερη ενεργειακή απόδοση

Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη, φιλοξένησε τον Θοδωρή Ζαφειρίδη – Διευθυντή Πωλήσεων της εταιρείας Kombi (κατασκευή συστημάτων θέρμανσης). Η συζήτηση περιστράφηκε

Read More »

Το διδακτικό προσωπικό και οι μαθητές του Δημοτικού σχολείου Φούφα το 1933 – Από τη στήλη του Γ. Καζαντζή στον ΠΑΛΜΟ (15/1)

Μια πολύ όμορφη και Ιστορική θα λέγαμε, φωτογραφία του πληθωρικού Δημοτικού σχολείου της Κοινότητας Παλαιοχωρίου, με το εκπαιδευτικό και το εκπαιδευόμενο μικρό και ενδιαφέρον προσωπικό

Read More »

Άσκιο: Διαδρομή σε ένα διαφορετικό βουνό χωρίς σκιά στην Δυτική Μακεδονία

Μία συννεφιασμένη και ελαφρώς κρύα μέρα είναι ιδανική ευκαιρία για εξερεύνηση του αινιγματικού φυσικού μακεδονίτικου τοπίου και δεν υπάρχει καταλληλότερο μέρος από ένα σχετικά άγνωστο

Read More »
X