Α. Στύλας: Η εταιρία NAS & η συμμετοχή στη δημιουργία υποβρύχιου ρομπότ για έλεγχο ιχθυοκαλλιεργειών

Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Αδάμο Στύλα, Συνιδρυτή της Εταιρίας NAS – Νικόλαος Αδ. Στύλας & ΣΙΑ Ο.Ε., από την Κοζάνη. Η εταιρεία είναι πολύ εξειδικευμένη, πατώντας σε καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές.

Μιλώντας για τη σπουδαιότητα της ύπαρξης εξοπλισμού ρομπότ στην εκπαίδευση, ο κ. Στύλας τόνισε πόσο εντυπωσιακό είναι στην πράξη, καθώς ενώ παίζουν προγραμματίζουν μέσω ρομποτικής πλατφόρμας, τη στιγμή που δουλεύουν σαν ομάδα, έχουν συνεργατικότητα. Η ρομποτική είναι πλέον στο επίσημο πρόγραμμα στα νηπιαγωγεία της χώρας, ενώ αντίστοιχα ρομποτάκια υπάρχουν ανάλογα τη βαθμίδα,. Το παιδί βλέποντάς το ως παιχνίδι, μπορεί να δώσει εντολές μέσω smartphone ή tablet, ώστε να κινηθεί ένα ρομπότ. Αν είναι καλός, μπορεί σε γλώσσα προγραμματισμού να γράψει κάποιος πιο σύνθετες εντολές, με τα παιδιά να μαθαίνουν παίζοντας!

Εξοπλισμός ρομπότ μπορεί να υπάρξει για παιδιά ακόμη και από την ηλικία των 3 ετών, ώστε μια μικρή ρομποτική μέλισσα ή σκυλάκι να κάνει το παιδί να μάθει παίζοντας. Ο κ. Στύλας αναφέρθηκε στο όφελος του κινητού τηλεφώνου ως εκπαιδευτικό υλικό , λέγοντας πως το κινητό θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως εργαλείο: Είτε σαν πολύμετρο, είτε άλλο όργανο, είτε να κάνουν τεστ απομακρυσμένα, είτε να χρησιμοποιείται με την τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας. Έτσι το παιδί και εντυπωσιάζεται αλλά και καταλήγει να μην χρησιμοποιεί συνέχεια ένα κινητό ανά χείρας.  Πλέον είναι διαδεδομένες οι εφαρμογές που βοηθούν τα παιδιά ώστε να χρησιμοποιούν το κινητό τους ως εργαλείο.

Η εταιρεία προμηθεύει εκπαιδευτικές δομές της χώρας, με εξειδικευμένα αντικείμενα και τεχνολογικό εξοπλισμό: «Λόγω του διαδικτύου, μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με άλλα άτομα σε μέρη της Ελλάδας, ενώ βλέπουμε το Υπ. Παιδείας τα τελευταία χρόνια να αλλάζει. Υπάρχει ανταπόκριση και είμαστε εδώ για να το χτίσουμε περισσότερο».

Πλέον ξεκίνησαν πολλά προγράμματα μέσω ΕΕ για την αναβάθμιση των εργαστηρίων στις τεχνικές σχολές, ενώ σιγά – σιγά ξεκινούν τα «ρομποτάκια», ενώ αναβαθμίζεται ο εξοπλισμός και στα σχολεία, με τον ίδιο να τονίζει πως πρέπει να κοιτάξουν τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, όπως να κατευθύνουν τους μαθητές προς τεχνικά επαγγέλματα.

Στα Πανεπιστήμια, το κάθε ίδρυμα διαμορφώνει το πρόγραμμά του και αποκτάει τον ανάλογο εξοπλισμό. Εκεί υπάρχουν διάφορα ερευνητικά προγράμματα ή παράγονται μοναδικά καινοτόμα προϊόντα.

Ενδεικτικές δράσεις, αφορούν και το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας, αλλά και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

 

Το ρομπότ «ΚΑΛΥΨΩ»

Η ΚΑΛΥΨΩ είναι ένα μοναδικό επίτευγμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η εταιρεία NAS συμμετέχει σε καινοτόμα τεχνολογικά σχέδια. Ένα εξ αυτών αφορά σε υποβρύχιο ρομπότ. Η ιδέα δημιουργήθηκε από σπουδαστές του Τμήματος πληροφορικής στη Σάμο, όπου γίνονται ιχθυοκαλλιέργειες. Το δίκτυ, ωστόσο, είτε μαζεύει ακαθαρσίες είτε σκίζεται, με αποτέλεσμα να μπαίνουν μεγάλα ψάρια μέσα που τρώνε τα μικρά. Εκεί, κανονικά, θα πρέπει να βουτήξουν δύο δύτες για να ελέγξουν τις ιχθυοκαλλιέργειες. Τα παιδιά είχαν την ιδέα να γίνει ένα υποβρύχιο αυτόνομο όχημα που θα κάνει τον έλεγχο.

Σε επικοινωνία με την εταιρεία, βρέθηκε ο εξοπλισμός και οι μαθητές έκαναν ένα πρότυπο ρομπότ, το προγραμμάτισαν και έκαναν λογισμικό, ώστε το ρομπότ να μπορεί να φτάνει μέχρι 100 μ. βάθος, να ελέγξει την ποιότητα του νερού, το δίκτυ και αν τα ψάρια είναι ταϊσμένα ή όχι. Επίσης, το ζητούμενο είναι το πώς θα επικοινωνεί με την επιφάνεια: Δημιουργήθηκε ένας αλγόριθμος που στέλνει δεδομένα μέσω sonar (σήματα μορς) και από το μηδέν η επιφάνεια δίνει οδηγίες στο ρομπότ. Όλα αυτά έγιναν από το μηδέν, από φοιτητές υπό την επίβλεψη του καθηγητή τους και με χρηματοδότηση της ΕΕ έβγαλαν το προϊόν. Η εταιρεία έκανε την έρευνα αγοράς, δοκιμές, ενώ τους έφεραν σε επαφή με εταιρείες, αναλαμβάνοντας το ρόλο του τεχνικού συμβούλου και προμηθευτή της ομάδας.

Ρομποτάκι έξυπνης γεωργίας

Σε άλλα project, προχωράει ένα έξυπνο ρομπότ στο κομμάτι της αειφόρου γεωργίας, για τη βελτιστοποίηση της αγροτικής παραγωγής στην περιοχή της Καστοριάς. Το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας, σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, με χρηματοδότηση της ΕΕ, προχώρησε σε ρομπότ για τον έλεγχο των φυτών για πότισμα, παράσιτα κ.α. Το Πανεπιστήμιο επενέβη κάνοντας ρομποτάκι έξυπνης γεωργίας, το οποίο μπορεί να βλέπει ξεχωριστά το κάθε φυτό, ενώ μπορεί να συνεργαστεί με αισθητήρες και μετεωρολογικούς σταθμούς για το ποια φυτά να ποτιστούν και ποια όχι! Και για αυτό το ρομπότ, υπάρχει ενδιαφέρον να βγει στην αγορά.

Τα αποτελέσματα είναι απτά, καθώς βελτιώνεται η γεωργική παραγωγή, ενώ δημιουργούνται και νέες θέσεις εργασίας.

Ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος, πιστεύοντας στις δυνατότητες της περιοχής για ανάπτυξη.

Πυροσβεστική & Αστυνομία επί ποδός μετά από κρότο σε ΙΧ στο κέντρο της Πτολεμαΐδας

Χωρίς να έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες του συμβάντος, σύμφωνα με πληροφορίες Πυροσβεστική και Αστυνομία κλήθηκαν να βοηθήσουν συμπολίτη μας, στου οποίου το αυτοκίνητο έκανε κρότο

Read More »
X